Utspelet: De rödgröna i Järfälla vill slopa överskottsmålet

De rödgröna har tröttnat på nedskärningarna i Järfälla. Nu föreslår de i ett utspel att kommunen ska slopa överskottsmålet. ”Det går inte att spara på välfärden medan vi har en ansträngd äldreomsorg och en skola som står inför en omorganisation”.

  • Publicerad 17:19, 8 nov 2019

När kommunstyrelsen sammanträder på måndag kommer partierna i oppositionen, S, V och MP, att lägga fram initiativet, skriver de i ett pressmeddelande.

De vill slopa överskottsmålet för att öka budgetutrymmet med 20 miljoner kronor. Politikerna anser att det är nödvändigt att stoppa styrets besparingar.

Det är en rättvisefråga

Eva Ullberg

 

Det går inte att spara på välfärden medan vi har en ansträngd äldreomsorg och en skola som står inför en omorganisation. Vi kan inte acceptera att det är våra barn, våra äldre och de sjuka som drabbas. Därför är detta nödvändigt, det är en rättvisefråga, säger Eva Ullberg, oppositionsråd för Socialdemokraterna.

Emma Feldman (M): ”Oansvarigt att ens lägga ett sådant förslag”

Nedskärningar drabbar utsatta

Även neddragningar inom arbetsmarknadsområdet har lett fram till förslaget som läggs.

Det här är nedskärningar som drabbar personer som annars står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är att sparka på den som redan ligger, men det är dessutom samhällsekonomiskt oklokt eftersom att kostnaden riskerar att komma tillbaka i form av försörjningsstöd, säger Bo Leinerdal, gruppledare för Vänsterpartiet.

Innebär en budget i balans

Överskottsmålet innebär att inkomsterna i en kommun överstiger utgifterna. För att undvika de föreslagna nedskärningarna vill de rödgröna ha en budget i balans år 2020. Alltså utan något överskott.

Oppositionspartierna vet att det är kontroversiellt att ändra en redan antagen budget. Men de menar att de förutsättningar som nu råder kräver att politikerna agerar.

Nu ser vi att vi är på väg in i en lågkonjuktur

Mikael Jämtsved

 

Syftet med överskottsmålet är att ju att rusta för konjuktursvängningar, och nu ser vi att vi är på väg in i en lågkonjuktur. För att klara den måste vi göra investeringar. Att dra åt svångremmen som Moderaterna nu gör slår inte bara mot den som drabbas direkt av nedskärningarna, det slår mot hela kommunens ekonomi, säger Miljöpartiets gruppledare Mikael Jämtsved.