UTSLÄPP. Det ligger oljeskimmer på vattnet vid Hornsberg Foto: Jens Henriksson

Utryckning efter olja på vattnet vid Hornsberg

Det ligger olja på vattnet i Hornsberg vilket orsakat utryckning från både räddningstjänst och Stockholm vatten och avfall.

  • Publicerad 11:58, 17 jun 2020

Det var under gårdagen som oljan på vattnet vid Hornsbergs strand upptäcktes och räddningstjänst kallades till platsen. Det ska även ha rapporterats vid Tranebergshamnen. Men enligt ledningsoperatören Hans Eriksson ska det inte föra sig om någon läcka från en båt eller annat.

- Nej, det är inte läckage från något fordon. Det är oljeskimmer. Det är oklart varifrån det kommer, men det är förmodligen sånt som händer när det har varit en torrperiod och kommer kraftigt regn som för med sig saker ut i vattnet. Det är vanligt förekommande vid sådan vädertyp, säger han.

- Det är inget vi kan göra något åt, vi har lagt ut länsar och sedan när det blir bättre väder kommer det antagligen att försvinna, säger Hans Eriksson.

Men Stockholms stad, som basar över sanering av vattnet, är på plats med sugbilar enligt Stockholm vatten och avfall. Hur omfattande utsläppet är oklart i dagsläget.

- Vi kommer jobba på tills oljan är borta, så mycket mer vet vi inte. Det är antagligen skyfallet som orsakat det, men det är ett tidigt skede så vi ska undersöka varifrån det kan komma. Det enda vi kan säga nu är att vi jobbar på det tills det är löst, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.