Åsa Frostfeldt tillsammans med barnen Wera och Lily. Foto: Kristian Lönner

Utredningen om båtar till Stora Essingen dröjer

En sårbar tvärbana och en stombusslinje som dras med förseningar – på Stora Essingen drömmer man om båtpendling, men landstingets utredning dröjer. – Många röstade på Centern på grund av löfte om pendelbåtar. Nu är det upp till bevis, säger Åsa Frostfeldt.

  • Publicerad 10:04, 25 okt 2018

– Här kommer buss 1 1 1. Vi brukar säga så för det kommer alltid flera bussar på rad, säger Åsa Frostfeldt när bussen från Frihamnen dyker upp i backen vid torget på Stora Essingen.

I rusningstid är belastningen hög på buss 1 och för den som har barnvagn med sig kan det vara svårt att överhuvud taget komma på.

– De lade ju ner en förskola på Stora Essingen för ett par år sedan så det är många som är beroende av kollektivtrafiken, säger Åsa Frostfeldt.

Buss 1 dras ofta med förseningar. Foto: Kristian Lönner

Komplement till buss och tvärbana

Våren 2017 startade Åsa Frostfeldt ett upprop för pendelbåtslinjer till Stora Essingen som ett komplement till buss och tvärbana.

– Problemet med tvärbanan är att den är sårbar. Vi önskar pendelbåtar till både Solna strand och in mot centrala Kungsholmen.

Båtutredning dröjer

Det parti som drivit frågan om fler pendelbåtslinjer hårdast är Centerpartiet. I valrörelsen gick partiet fram med ett förslag om att satsa 250 miljoner kronor på åtta nya pendelbåtslinjer, varav tre skulle stanna på Stora Essingen.

Tidigare var det sagt att en utredning skulle presenteras i somras eller i början av hösten men den utredningen dröjer och ska nu kompletteras.

– Vi tycker inte den är färdig. Vi vill utreda de förslag som vi tog fram i valrörelsen så att vi får ett svar på vilka linjer som har bäst förutsättningar, säger Gustav Hemming som fortsätter som landstingsråd med ansvar för sjötrafiken även den här mandatperioden.

Gustav Hemming (C). Foto: Stefan Källstigen

Budgetförhandlingar pågår

Tanken är att nya pendelbåtslinjer införs på försök för att man ska kunna se hur populära båtarna är. De grönblåa partierna sitter just nu i budgetförhandlingar och Gustav Hemming vill inte lova hur många linjer som Stora Essingen kan få.

– Jag känner till situationen på Essingeöarna med en stombusslinje som har stora störningar på grund av framkomlighet. Det är viktiga argument för Stora Essingen, säger han.

När kan försökslinjerna införas tror du?

– Det tar lite tid att upphandla försökslinjer men antingen till skolstarten 2019 eller årsskiftet 2020.

Du bor på Lilla Essingen som har fått ökad båtpendling. Hur mycket båt åker du själv?

– Till jobbet brukar jag promenera och sedan tar jag bussen hem. Men senast i lördags tog jag båten in till stan och det var jättetrevligt. Även om båten inte passar allas behov så avlastar den buss 1 och det är så man måste se det, säger Gustav Hemming.