Dröjer. Förundersökningsledare Hans Ihrman hoppas på att åtal kan väckas någon gång under hösten. Foto: Christan Lärk

Utredningen mot terrormisstänkta Järfällaparet dröjer

Utredningen mot det terrormisstänkta paret från Järfälla dröjer. Förundersökningsledaren uppskattar att åtal eventuellt kan väckas någon gång under. hösten.

  • Publicerad 08:13, 8 sep 2021

Det par från Järfälla som tidigare i april häktades på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott är fortfarande häktade.

– De initiala brottsmisstankarna är oförändrade och de har omhäktats på samma grunder som tidigare, säger förundersökningsledaren Hans Ihrman.

Åtal kan väntas i höst

Tidigare i våras gjorde han en grov uppskattning om att åtal kunde väckas i början på juni. Nu är beskedet att utredningen förhoppningsvis kommer att kunna avslutas under hösten.

– Vi har en tid kvar innan jag eventuellt kan väcka åtal. Utifrån det underlag vi har idag så är det rimligt att anta att utredningen kan bli färdig under hösten. Men det finns faktorer som vi inte kan styra över och som kan förlänga utredningen ytterligare.

Misstänkt planerad brottslighet

Han har tidigare berättat att det par som nu är häktade inte är misstänkta för någon slumpartad brottslighet utan de misstänkta gärningarna följde en brottsplan. Gärningen skulle i huvudsak utföras i Stockholm.

Det är sedan tidigare känt att de båda är utländska medborgare och att mannen har jobbat på en grundskola. Enligt uppgifter som Mitt i tagit fram var mannen anställd inom Järfälla kommun.