Den nedre halvan av Peter Tillbergs muralmålning Det rasande berget är vitmålad. Foto: Most photos/privat

Utredning om övermålade Tillbergkonsten har lagts ner

I våras fick eleverna på Rosendalsskolan måla över en muralmålning av den kände konstnären Peter Tillberg. Rektorn polisanmäldes. Nu frias han från misstankar.

  • Publicerad 13:21, 18 sep 2020

Det var när eleverna ville ha fräschare lokaler som rektor Erik Byström lät dem rolla över en muralmålning från 70-talet med vit färg.

Nyheten om att verket förstörts gav eko i riksmedia och fick kritik av Statens konstråd. Där såg man den som ett exempel på en okunnighet om offentlig konst som finns på många myndigheter.

Konstrådet: ”Peter Tillberg är så känd att det blir absurt”

Händelsen polisanmäldes och en utredning öppnades. Förhör hölls med de inblandade, däribland Erik Byström.

Kommunen anlitade en konservator för att se om målningen gick att återställa.

Kommunen ska rädda övermålat konstverk på skola i Vallentuna

Nu kan Erik Byström pusta ut. Utredningen lades ner av åklagare Jenny Karlsson. Motiveringen är att det inte går att ”bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt (insikter och avsikter) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt.”

– Det visste jag inte, säger han när vi ringer för att läsa upp beslutet.

Hur känns det?

– Det känns väl bra. För som jag sa till dig då har vi aldrig haft något uppsåt. Så jag är glad att de har fattat sitt beslut.

Vad tar du med dig av detta?

– Jag tror att både jag och kommunen har lärt oss mycket. Till exempel att det är viktigt att vi som leder en verksamhet får veta vad som är konst på en enhet. Får vi det är det självklart att vi är rädda om det som finns.

Kommer målningen att återställas?

– Vad jag har hört kommer den inte att återställas. Vi kommer att fortsätta renoveringen av skolan. Och det förs samtal med släktingarna till konstnären men det ligger inte riktigt på  mitt bord.