Efter tre operationer, antibiotikakur och rehab mår Porthos bra. T v matte Madeleine. Foto: Läsarbild Privat/Tommy Wiberg

Utredning om attacken på Porthos läggs ned

Polisen har beslutat att lägga ned utredningen om attacken på Porthos. Men husse Mikael och matte Madeleine vill få upp problemet på agendan – i augusti anordnar de hundpromenader i Skytteholmsparken, en rastplats som upplevs som allt mer otrygg. – Vi gör det som en fredlig protest, för att återta parken, säger Madeleine Lidman.

  • Publicerad 11:31, 2 jul 2018

Mitt i Solna berättade i maj om hundattacken i Skytteholmsparken. En lösspringande pitbull flög på pudelmixen Porthos och bet honom så allvarligt att det krävde tre operationer. Flera medier skrev om händelsen som skapade debatt på bred front.

Porthos ägare Madeleine Lidman och Mikael Lydén polisanmälde attacken. Men förra veckan fick de nedläggningsbeslutet från polisen.

– Vi har skickat in bilder och kostnader, och hade ju två vittnen också. Men vi hade det här på känn ändå. Rubriceringen är skadegörelse och det ses som ganska ringa. Men vi hoppas på en överprövning, säger Madeleine.

Trots polisens bedömning är de glada över det stora engagemanget som skapats kring Porthos, lösspringande hundar och våld mellan hundar.

Nu känner de att de vill göra något.

Vill påverka politikerna

– Vi har fått otroligt mycket feedback och det visar att det finns behov av att göra något. Många säger att de ser lösa hundar och undviker att gå i Skytteholmsparken, särskilt på kvällarna. Och det är ju helt fel. Vi kommer att anordna hundpromenader i augusti, man går tillsammans som i en fredlig protest och återtar parken, berättar Madeleine.

Målet med promenaderna är att samla hundägare, lyfta frågan och påverka politikerna att ta tag i problemet.

Hur mår Porthos idag?

– Han är osäker vid hundmöten, det märks att han är mer rädd och börjar skälla snabbt. Men vi jobbar mycket med det. Annars mår han bra, det börjar växa ut päls och han har fått bada igen –  det gör honom överlycklig.