Mannen sköts utanför polishuset. Foto: Mitt i

Utredning mot Täbypolis läggs ner

En man i skyddsväst som riktade ett vapenliknande föremål mot poliser utanför Täby polishus i maj. Polis öppnade eld och sköt honom i benet.

  • Publicerad 16:02, 25 jul 2018

Tidigt på morgonen den 26 maj ringde en man in till polisen och sa att han hade en handgranat utanför Täby polishus. När patrullen kom dit mötte de en man i skyddsväst, hjälm och två vapenliknande föremål som satt på en bänk utanför.

Mannen var även beväpna med en kniv.

Trots upprepade uppmaningar om att mannen skulle släppa vapnen fortsatte han gå mot polishuset och poliserna. Polisen öppnade eld och mannen träffades i benet.

En utredning om misstänkt tjänstefel inleddes. Men idag kom beskedet om att att utredning läggs ner.

”Utredningen har visat att polismannen har agerat på ett sådant sätt att det förelegat fog för polismannens bedömning att skjuta verkanseld. Det finns därför inte längre någon anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats” skriver chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren i beslutet.

Under utredningen visade det sig att de vapenliknande föremålen var ett paintballgevär och en kolsyredriven pistol. Man har inte hittat någon handgranat. Utredning gör bedömningen att det var på goda grunder som polisen misstog föremålen för att vara skjutvapen.