Vallentunapolitiker uttalar sig om toppolitikerns övergrepp. Foto: Mostphotos

”Utnyttjade sin position för sexuella syften”

Efter #metoo-uppropet. Nu är det politikernas tur att berätta. Toppolitiker utnyttjade sin position för sexuella syften, berättar Vallentunapolitikern för Mitt i.

  • Publicerad 18:09, 23 nov 2017

Efter att flera yrkesgrupper gått ut och vittnat om trakasserier och övergrepp i samband med #metoo samlas nu ett stort antal kvinnliga politiker under hashtaggen #imaktenskorridorer.

Via en sluten Facebookgrupp har politikerna delat med sig av sina berättelser, som nu sprids på Instagram.

…folk visste om vad som hade hänt, men låtsades som inget hade hänt

Säger Vallentunapolitikern.

En lokalpolitiker från Vallentuna berättar anonymt för Mitt i, att hon blev utsatt för sexuella trakasserier av en manlig toppolitiker.

– Det var en tydlig maktutövning från en person med mycket makt. Han utnyttjade sin maktposition för sexuella syften.

Händelsen ignorerades av partiet

Händelsen ägde rum sig för tio år sedan när hon började arbeta inom partiets centrala ledning. Hon berättar att politikern idag innehar en hög beslutsfattande position i samhället.

– Det var en klar överträdelse som slutade med att både jag och han blev förflyttade, och vi båda fick andra arbetsuppgifter. Han fick då inte den position han ville ha för tillfället. Men med tiden fick han en ännu högre hierarkisk titel.

Gjordes en polisanmälan?

– Några bedömde att det kunde vara en anledning för polisanmälan. Men partiet ville att det skulle skötas internt. De ville bli av med problemet så fort som möjligt. Jag fick backning från ett visst håll, men inte från höga chefer som satt bakom vackra vita skynken.

Man sätter valvinst framför allt annat. Det spelar ingen som helst roll vilka övergrepp det gäller

Orkade inte fortsätta

Mannens övergrepp blev till slut för svåra att ignorera. Några år efter händelsen lämnade hon partipolitiken på riksnivå för att engagera sig lokalt.

– Jag kände till slut att det tärde på mig att ha den här vetskapen. Folk visste om vad som hade hänt, men att de låtsades som inget hade hänt.

Varför tror du att partiet sopade händelsen under mattan?

– Man sätter valvinst framför allt annat. Det spelar ingen som helst roll vilka övergrepp det gäller. Det är inte bara inom mitt parti, utan gäller för alla partier.

”Inget” feministiskt parti

Vallentunapolitikern valde att gå med i partiet för att arbeta för ökad jämställdhet. Idag har hon blandade känslor för de som styr partiet.

Man kallar sig för ett feministiskt parti, men den högsta ledningen förmår inte att efterleva det. Det är signalen de har skickat till mig.

Om han slutar kan du tänka dig komma tillbaka till toppolitiken igen?

– Det är inte omöjligt.