Proffs. Enköpingsbon Daniel Bergin lyckades ta samtliga Hittaut-kontroller i kommunen förra året. Foto: Fredrik Gustafsson

Utmaningen för alla: Hitta ut

Hundratals nya Hitta ut-kontroller är utplacerade runt om i Enköping. En som ska försöka finna dem alla är Enköpingsbon och Hitta ut-proffset Daniel Bergin.

  • Publicerad 16:10, 29 apr 2020

Jag kan väl säga att det blev några steg förra året.

Förra helgen inleddes en ny säsong av svenska orienteringsförbundets friskvårdsprojekt Hitta ut, som går ut på att hitta utsatta checkpoints med antingen karta och kompass, eller med hjälp av en app i telefonen.

Hittaut-säsongen i Enköping, som arrangeras av den lokala orienteringsklubben OK Enen, pågår fram till och med den 31 oktober i år. Hittills har 110 kontroller satts upp. Alla i Enköping. Varav 35 av kontrollerna är uppsatta så att de går att nå med exempelvis cykel eller rullstol. Löpande under säsongen sker extra checkpointssläpp i kransorterna runt Enköping.

Enligt Linnea Börjars, som är bredd- och motionsutvecklare på svenska orienteringsförbundet, har intresset för Hittaut växt kraftigt de senaste åren. En av anledningarna till det tror hon beror på enkelheten i företeelsen.

– Det finns väldigt få begränsningar. Man kan göra det ensam eller i grupp, med fikakorg eller med löparskor. Sedan har vi ju även hjul- och tillgänglighetsanpassade checkpoints, så de flesta kan delta efter egen förmåga, säger Linnea Börjars.

I år arrangeras Hittaut på 54 orter i landet.

En som lyckades ta alla kontroller i Enköpings kommunen förra året var Enköpingsbon Daniel Bergin.

– Det enda jag kunde om orientering var egentligen det jag lärde mig i skolan. När jag upptäckte hittaut förra året fastnade jag direkt. Sen har jag fått några tips av min kusin som är orienterare, säger Daniel Bergin, som tog över 300 checkpoints, med karta och kompass, i Sverige förra säsongen.

– Jag kan väl säga att det blev några steg, säger han med ett skratt när undertecknad träffar honom i Gånstaspåret där han precis tagit sig an årets säsong.

Varje kontroll på kartan är färgmarkerad efter svårighetsgrad. Grön är lättast, svart svårast.

– Man väljer själv om man vill göra det med karta och kompass, om man vill springa eller gå, eller om man vill använda sig av gps och kartan i mobilen. Jag gillar problemlösningsmomentet i det, så jag använder kompass, säger han och tipsar:

– Ett sätt som kan vara bra i början är kanske att försöka navigera efter kartan, och om du tror dig vara i närheten av en kontroll, men inte hittar den kan man alltid slå på gps:en i telefonen för att se var kontrollen är.

På varje checkpoint finns en bokstavskombination. Den används sedan för att registrera kontrollen på hitta ut:s hemsida, eller i appen Hitta ut.

Föregångaren till Hitta ut startades redan i slutet av 90-talet i Huskvarna. Men det var först tio år senare, i Karlstad, som Hitta ut började likna det friskvårdsprojektet är idag, med faktiska kontroller. Då kallades företelsen ”Stolpjakten” och arrangerades lokalt i Karlstad. Sedan 2019 är stolpjakten en del av Hitta ut som idag drivs av det svenska orienteringsförbundet.

Totalt finns Hitta ut representerat på 54 orter i Sverige i år.

Visa merVisa mindre

Daniels hitta ut-tips till nybörjaren

Lägg kartan i en plastficka. Man vet inte vilket väder man hamnar i.

En kompass. Om man vill använda sig av den tryckta kartan.

Vik kartan så att du ser både kartan och kontrollbeskrivningen innan du lägger den i  plastfickan.

Visa merVisa mindre

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07