Tyresö slottskrog har i år ett klassiskt hemlagat julbord med bland annat färre personer än vanligt, avstånd mellan borden och handsprit. "Det är bra att förhandsboka, vi vill styra gästerna till olika tider för att undvika köer och trängsel", säger Bitte Norlén. Foto: Stefan Källstigen

Utmanande år för Stockholms julbord och marknader

I slutet av oktober infördes nya, striktare coronarestriktioner i Stockholm. Oavsett vad som kommer gälla i december, blir det en annorlunda jul i år. Inga traditionella julmarknader till exempel – men julborden serveras som vanligt. Nästan.

  • Publicerad 12:59, 13 nov 2020

Det är typ fritt fram för julbord. Men för julmarknader är det stopp. Sådan är lagen och rekommendationerna coronajulen 2020. Inget konstigt med det, tycker Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare:

– Julborden har tydliga rekommendationer för att det inte ska bli trängsel, och där sitter ju gästerna ner. På en julmarknad går man runt och trängs kring stånden.

Max 50 personer får delta i ett evenemang som omfattas av ordningslagen, enligt regeringens beslut.

Och dit hör julmarknader som är öppna för allmänheten. Eftersom det kan vara svårt att begränsa deltagarantalet ges inte tillstånd för marknader.

Buffé kan gå an

För restauranger gäller en tillfällig smittskyddslag. Lokaler ska utformas så att trängsel undviks och besökare ska hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

Mat och dryck ska endast serveras vid bord eller bardisk. Men ”om det kan ske utan trängsel kan dock besökare hämta mat eller dryck över exempelvis en disk eller vid en buffé”, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi har ett tält utomhus där det kallskurna serveras. Även garderoben är utomhus. Inne kommer vi att släppa fram gäster till buffén efter hand, säger Fredrik Eriksson på Långbro värdshus.

Redan i våras när de började planera för julen insåg de att julbordet skulle påverkas av pandemin. Ett vanligt år har de runt 10 000 julgäster, i år räknar de med max 6 000 gäster.

– Vi har mer personal och ökade kostnader men färre gäster, säger han.

Här kan du äta julbord i trakten

Tyresö slottskrog: Klassiskt julbord som buffé med bordsbokning fredagar, lördagar och söndag 27 november till 20 december. Öppnar upp för en grupp på minst tio personer även andra dagar.

Kumla herrgård: Klassiskt julbord både vardagar och helger från 28 november till 20 december. Kall mat serveras som buffé på borden. Julmat går att beställa hem.

Häringe slott: Serverar femrätters julmiddag från 1 till 22 december och under julhelgen är det all inclusive och övernattning som gäller på slottet.

Visa merVisa mindre

Även på Riksarkivet och på Riddersviks herrgård i Hässelby har man på olika sätt valt att behålla buffén. Avstånd, färre gäster och plasthandskar är några verktyg mot smittspridning.

Serverar vid bordet

Men det finns också de som väljer att avstå från bufféservering, till exempel Engelen i Gamla stan och Koppartältens värdshus i Hagaparken som i stället serverar vid bordet.

Så länge restaurangerna följer rekommendationerna ser inte Maria Rotzén Östlund några problem ur smittosynpunkt. De som är 70+ eller tillhör riskgrupp bör dock tänka efter särskilt.

– Men stora julbord med mycket folk, eller stora släktkalas, är dock något som alla ska undvika, säger hon.

Skärpta råd kan påverka

Enligt de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten utfärdade häromveckan ska fysisk kontakt undvikas utöver dem man bor med, och man bör avstå från större sociala sammanhang som middagar och fester.

Restriktionerna sträcker sig fram till i slutet på november, när julborden börjar serveras. Fortsätter de att gälla, eller om ytterligare inskränkningar kommer, kan det få konsekvenser även mot julborden.

Det blir ingen marknad på första advent vid Lilla Tyresö. Foto: Sacharias Källdén

Svårt att ordna smittsäkrade torg

På slott och torg där knallar brukar sprida julstämning kommer det eka folktomt i år. Flera stora julmarknader ställs in – men några arrangörer tänker nytt.

Mångåriga traditioner kommer brytas när stora julmarknader i år stoppas av pandemin. Bland annat ställer Stortorgets julmarknad, som lockat besökare till Gamla stan varje år sedan 1915, in.

Detsamma gäller för marknaderna som brukar arrangeras på Taxinge slott, Hovstallet och Drottningholms slott.

Hoppades på undantag

Stefan Hoffsten, projektledare på Svenska slottsmässor, hade hoppats på nya besked från Folkhälsomyndigheten som utreder fler undantag från maxtaket på 50 personer. Tidigare har myndigheten slagit fast att ordningslagen slår helt fel mot loppmarknader.

Stefan Hoffsten menar att det hade gått att arrangera smittsäkra julmarknader på slotten, men eftersom reglerna ligger fast har allt blåsts av.

– Vi jobbar ofta på stora ytor och hade klarat att hålla två meters avstånd mellan besökarna, säger han.

Julpromenad på Skansen

Någon marknad blir det inte heller på Skansen, men den som vill handla delikatesser till julbordet och hantverk kommer kunna göra det i områdets butiker. I stället för att alla besökare trängs på Bollnästorget kommer de få gå på en två timmar lång julpromenad, berättar Yvonne Nordlind chef på Skansens marknadsavdelning.

– Den här promenaden kan bli ännu bättre än den vanliga julmarknaden. Längs slingan får man ta del av våra kulturhistoriska miljöer som kommer vara julpyntade och det blir försäljning som är utspridd. Det känns som att vi kan erbjuda ännu mer jul på det här sättet, säger hon.

Även Konstfack tänker om på grund av pandemin. Deras marknad brukar locka mängder med stockholmare till Telefonplan men i år flyttar eleverna försäljningen till Liljeholmens galleria, där försäljningen pågår under hela december.

Corona sätter stopp för julmarknader i Tyresö

Den traditionella julmarknaden på första advent vid vandrarhemmet Lilla Tyresö är inställd.

Det är också julbasaren vid Pilgrimscentrum.

Inte heller ordnar Tyresö handelsträdgård marknad i år. "På grund av pandemin måste vi tyvärr meddela att årets julmarknad är inställd. Det är jättetråkigt", skriver handelsträdgården på sin hemsida.

Hembygdsföreningens marknad vid Ahlstorp blir inte heller av.

Hanvikens skolas julmarknad är också inställd liksom Tyresö ryttarförenings luciatåg med marknad och show på Fårdala gård.

Visa merVisa mindre