Den som tipsar Malin Klingberg om ett bra jobb kan vinna en trerättersmiddag. Foto: Åsa Sommarström

Utlyser tävling för nytt jobb

Att skriva cv och personligt brev är inte Malin Klingbergs grej. Nu när hennes tjänst närmar sig sitt slut utlyser hon en tävling på Facebook. – Jag gillar att tänka utanför boxen, säger hon.

  • Publicerad 11:40, 3 mar 2014

I nästan ett och ett halvt år har Malin Klingberg från Sollentuna jobbat på ett miljöföretag som arbetar med återvinning.

Men i april löper hennes konsulttjänst ut.

– Jag började leta nytt jobb så snart jag fick veta att jag inte kunde vara kvar, säger hon.

Men dagens arbetsmarknad är tuff och att tränga igenom bruset är inte alltid det lättaste.

– Jag visste inte riktigt hur jag skulle hamna högst upp i högen av ansökningar. Så jag funderade över vad jag kunde göra. Fila på mitt cv ytterligare?, säger Malin Klingberg.

Men i stället kom hon på en annorlunda idé: Hon bestämde sig för att utlysa en jobbtävling på Facebook.

Den som har ett tips som leder till jobb kommer att vinna en trerättersmiddag för två värd 3 000 kronor.

– Jag vill inte hamna på arbetsförmedlingen. Då är det bättre att göra något åt situationen själv, säger Malin Klingberg.

Det var inte helt självklart att lägga ut en text om att snart vara arbetslös inför alla sina vänner på Facebook.

– Det är att lämna sin trygghetszon och blotta att man är i behov av ett nytt jobb. Men när jag visade tävlingstexten för kollegor så sa de att den var typisk mig. Då vågade jag trycka på knappen, säger Malin Klingberg.

Hittills har responsen varit positiv. Malin har fått flera bra tips och tävlingen har fått ännu fler tummen upp.

Många, både kända och okända, har delat tävlingen på Facebook.

– Jag är väldigt tacksam för alla svar jag har fått. Det är fantastiskt att det finns folk som jag inte känner som bryr sig. Även om de inte har några tips säger de lycka till och bra initiativ, säger Malin Klingberg.

Det sägs att ungefär 70 procent av alla lediga tjänster aldrig dyker upp bland platsannonserna.

I stället rekryterar arbetsgivare via tips och kontakter. Det är just de här 70 procenten som Malin vill komma åt med sin tävling.

– Jag har redan fått ett par bra kontakter och tips om tjänster som inte är utannonserade, berättar hon.

Nu hoppas hon på att rätt arbetsgivare ska dyka upp.

Men skulle inte Facebook-tävlingen ge något jobb är det inget hon ångrar.

– Det är bättre att få ett nej än att inte få något svar alls. Jag ser det som en kul grej som kanske inte leder någonstans, men då har jag i alla fall blivit starkare i mig själv.

Fakta

Fler som har fått jobb på otraditionella sätt

Nils Jangen från Sundsvall ville sälja sin ganska skruttiga bil på Blocket. I stället fick han hundratals jobberbjudande efter sin tokroliga annons.

Och ja, bilen blev också såld så småningom.

När kommunikatören och sociala medier-snillet Helen Alfvergren sökte nytt jobb gjorde hon det via Twitter. Massor av kontakter retweetade hennes inlägg. Efter tre veckor hade hon en ny tjänst.

Med små kunskaper om sociala medier började en hemlig hundägare att publicera bilder av sin franska bulldogg, Boss, på Instagram. Ett år senare hade han 68 000 följare och blev erbjuden jobb.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Mordet på busstorget ett av många brott som har lösts tack vare Encrochat

Nyheter LÅNG LISTA: 125 fängelseår utdömda Stockholmspolisens framgångar i utredningar kopplade till Encrochat har lett till att mängder med kriminella ledarfigurer hamnat bakom lås och bom. Här är brotten som lyckats lösas.torsdag 25/2 5:15

Efter 16 månader: I morgon öppnar Sjöbergshallen igen

Nyheter "Det är fullt jobb nu, ända in i kaklet" Hösten 2019 stängde Hemköp i Sjöberg då rivningen av den gamla centrumbyggnaden inleddes. Sedan dess har Sjöbergsborna varit utan matbutik, men i morgon torsdag slår Hans och Malin Roosmark upp...onsdag 24/2 17:11

Nu får du besöka nära och kära på äldreboende

Nyheter Nästan alla äldre på särskilda boenden i Sollentuna har vaccinerats för covid-19 och anhöriga kan nu besöka sina närstående igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller emellertid och besökare...onsdag 24/2 14:50