Utlagda halsdukar ska sprida värme

Har du sett halsdukarna som ligger utlagda här och var? Eller har du till och med en av dem runt om halsen? På tisdagsmorgonen gick församlingar i både Botkyrka, Huddinge, Salem, Haninge och Tyresö ut på värmeoffensiv.

  • Publicerad 05:59, 14 jan 2020

Det kan vara mörkt och kämpigt under januarimorgnarna. På tisdagen lade 30 församlingar runt om i Stockholm ut halsdukar, vantar, mössor och annat som ska värma under parollen ”En varmare stad”. Kampanjen handlar inte bara om kroppsvärme utan också om medmänsklighet.

I Salem har diakonin och kyrkans syföreningsgrupp stickat.

– Värmen från sjalen ska lysa upp tillvaron. Vi har alla dagar när det känns lite tungt, säger diakonen Ellinor Bager i Salem.

Halsdukar upphängda på en ledstång vid Tumba station. Foto: Daniel Claesson.

Svenska kyrkan i Haninge hade laddat upp med en rejäl hög med halsdukar. Foto: Svenska kyrkan

Botkyrka församling har fått hjälp av organistionen Hela Människan som skänkt ett helt gäng med halsdukar. 150 stycken kommer att läggas ut runt om i Botkyrka.

– De viras runt lyktstolpar och läggs i närheten av stationer och busshållsplatser, säger Carl-Johan Rapp Freed på Hela Människan.

I Huddinge pastorat deltar fyra församlingar. Och enligt Carl-Johan Rapp Freed på Hela Männskan har det även inom det här pastoratet stickats en del.

Svenska kyrkan i Haninge kommer att lägga ut fler än 70 halsdukar. Dessa kommer från från kyrkans syförening i Haninge liksom från medarbetare som stickat eller virkat. Idén med de stickade halsdukarna kommer från Nederluleå församling förra året.