Sara Frendin och Maja Samuelsson lurades att betala in förskottshyra till bedragerskan. ”I efterhand ser man ju flera varningstecken. Men man är så desperat och vill inte inse att man blivit lurad”, säger Maja. Foto: Kenny Bengtsson

Uthyraren blåste ett tjugotal unga

Maja och Sara hade hittat dröm­lägenheten och skulle äntligen flytta hemifrån. Men uthyraren skrev kontrakt med ytterligare 19 personer som fick betala förskottshyra. – En ganska dålig start på det vuxna livet, säger Maja.

  • Publicerad 16:11, 24 feb 2014

Förra året bestämde sig Sundbybergsborna Maja Samuelsson och Sara Frendin, båda 20 år, för att flytta hemifrån. De svarade på flera annonser på Blocket utan att få napp, och lade till sist ut en annons själva som bostadssökande.

Redan nästa dag blev de kontaktade av en 42-årig kvinna.

– Hon sa att hon hade en jättefin trea i Solna som vi skulle få hyra i minst två år. Det lät perfekt, ­säger Sara.

De föll pladask för den ljusa, öppna lägenheten på Klippgatan. 42-åringen sa att hon valt ut dem som hyresgäster bland många andra som varit på visning. De skrev kontrakt nästa dag, tjejerna betalade 4 000 kronor var i förskottshyra och började packa.

– Det kändes nästan för bra för att vara sant. Vad är haken, tänkte man. Och sedan kom den ju, säger Maja.

42-åringen sköt upp inflyttningsdatumet – tre gånger. Då hade tjejerna börjat förstå att de hade blivit lurade och gick till polisen.

– I efterhand ser man ju flera varningstecken. Men man är så desperat och vill inte inse att man blivit lurad, säger Maja.

– Och hon var väldigt trevlig. Ett proffs på det hon gjorde, säger Sara.

För lägenheten på Klippgatan var inte hennes, hon hyrde den i andra hand. Förutom Maja och Sara lurade hon också 19 unga personer att betala in förskottshyror på totalt 114 000 kronor för lägenheten i Solna och ytterligare en på Kungsholmen.

Kvinnan har erkänt bedrägerierna och dömdes i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse. Hon ska betala skadestånd till ungdomarna, och även till mannen hon hyrde lägenheten av.

Förutom att hon struntade i att betala flera hyror sålde hon även hans tvättmaskin på Blocket. Ett duntäcke, två spa-presentkort och diverse alkoholhaltiga drycker försvann också från lägenheten.

Kammaråklagare Theo Rydén är nöjd med domen.

– Jag tycker att det är bra att hon blev lagförd för de här brotten eftersom det handlar om återfallsbrottslighet och att så många unga har drabbats.

Det är inte första gången kvinnan har lurat folk. Under 23 års tid har hon dömts för olika bedrägerier, senast 2011, enligt domen.

Maja och Sara har lyckats få ett andrahandskontrakt i Rissne. De räknar inte med att få tillbaka pengarna från bedragerskan.

– Nu löste det sig ändå. Men det är så fult att ge sig på unga. Och det var en ganska dålig start på det vuxna livet, säger Maja.

Fakta

Sex tips för att slippa bli lurad

Kontrollera med fastighetsägaren att personen har tillstånd för andrahandsuthyrning.

Kräv legitimation på uthyraren och att få se hyreskontrakt.

Betala aldrig innan du har sett lägenheten och skrivit kontrakt.

Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskottshyra.

Betala inte via anonyma betaltjänster.

Ta personnummer och kolla upp personen hos tingsrätten.

Källa: Rikspolisstyrelsen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15

Efter mordet i Rissne: Toppolitiker kräver förändringar

Nyheter Johan Forssell (M): "Fick ett väldigt tragiskt slut" Efter mordet i Rissne måste säkerheten i rättspsykiatrin förändras. Det säger Moderaternas rättspolitiske talesperson, Johan Forssell till SVT.fredag 15/1 10:04

Körigt för bärgaren när första halkan kom

Nyheter När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36