Utflykt med kultur och fotboll

  • Publicerad 01:15, 10 apr 2016

Redan som barn, på 1960-talet, skulle vissa kulturplatser i Solna portioneras ut i lagom dos. Ulriksdals Slottspark var en sådan viktig plats att få ta del av i unga år.

Familjens Volvo Amazon, svart med vitt tak, lastades med diverse utflyktsutrustning.
Kaffetermos, saft, bullar, vuxenmat i form av olika kalla rätter med mera.

Ingången till parken är storartad. Där ligger stenbron med de vackra grindarna, som har krönts med ett kungligt monogram, GAL. Gustav VI Adolf och Louise.

Under denna bro rinner Igelbäcken ut i Edsviken. I bäcken finns den sällsynta fiskarten grönlingen. Till vänster om bron står de ståtliga, nätdragande Morianerna. De kom från Hagaparken 1863, då vattenståndet sänktes i Brunnsviken.

Väl inne i parken så gick vi alltid till vänster. Där finns örtaträdgården med sina eleganta blomsterarrangemang och den labyrintklippta lindboskén. Där sprang vi ungar omkring och lekte oss yra. Det var inte alltid så lätt att hitta ut.

När leken var över så blev det mer allvarsamt, fotboll. De stora gräsmattorna var som på Råsunda fotbollsstadion. Kulan i luften och spelet var igång. En förövning inför allsvenskans start. Vårt gemensamma lag var och är självklart AIK.

Sedan var det dags för en, för platsen, kunglig lunch i det gröna. Det smakade alltid extra gott att äta ute i det fria. Det gällde att smaka av allt, annars fick man en åthutning. Rast och vila efter maten. Nya äventyr väntade.

De stora vildsvinen av Carl Milles som står vid den fyrkantiga fontänen skulle bestigas. Fontänen fick också få ett besök. Av med strumpor och skor. Ner i det svala vattnet med de varma fötterna. Skönt!

Självklart tittade vi in i Orangeriet och för att se på alla statyer och växter som kungar släpat hem från fjärran land.

Än idag besöker jag ofta slottsparken för en lugn och komplentativ stund.
Sittande i den lummiga boskén, med alla vackra blommor och örter, är det lätt att minnas upplevelserna som jag fick vara med om som barn på samma plats.

Efter denna stund så brukar jag besöka Svalkan. Ett sommarcafé och vandrarhem, som ligger längs vattnet bortom Slottskapellet. Svalkan är en föreningsgård som drivs av Betlehemskyrkan sedan 75 år. Öppet under sommarmånaderna. Det som lockar mest är den kända och gigantiska Svalkanbullen. Fantastiskt god, bara den är värt ett besök.

Ulriksdals Slottspark med dess vackra omgivningar och sevärdheter är värd ett besök nu i vår.