Utestängd SD-politiker fortfarande aktiv lokalt

SD:s tidigare chef på riksdagskansliet, Mikael Valtersson, tvingades lämna partiet 2015 efter kopplingar till tongivande högerextremister och är i dag utestängd ur partiet. Men Mitt i kan berätta att han under radarn arbetar som politisk sekreterare för SD i både Haninge och Sollentuna.

  • Publicerad 14:40, 20 feb 2019

Mikael Valtersson, 54, tvingades lämna Sverigedemokraterna 2015 där han hade haft flera förtroendeuppdrag. Detta efter kritik som riktats mot honom i samband med att han var ledamot i statliga Luftförsvarskommittén för SD.

Mikael Valtersson har haft kopplingar till tongivande högerextremister genom sin roll som presstalesperson och styrelseledamot i gruvbolaget Wiking Mineral, där flera av huvud- och aktieägarna haft kopplingar till högerextrema miljöer, vilket bland andra SvD och Aftonbladet rapporterat om i flera omgångar.

Valtersson har också avslöjats med att ha använt Hitlers smeknamn vid sina inloggningar och för att ha spridit en nazistisk tolkning av vodkareklam i sitt tidigare jobb som skyddsvakt, vilket Expressen rapporterat om.

Hållit låg profil

Mindre känt är att Haninge och Sollentuna har blivit en tillflyktsort för den 54-årige Mikael Valtersson.

Trots att han är utestängd ur SD har han sedan 2014 varit politisk sekreterare för SD Haninge – och sedan 2016 även för SD Sollentuna.

Mikael Valtersson har dock hållit en låg profil.

Jag borde ha googlat personerna som satt i Wiking Mineral

Mikael Valtersson

I Haninge är det i stället partiets gruppledare och ordförande som mejlar ut pressmeddelandena.

Och på Sollentuna kommuns hemsida står Mikael med sitt andra förnamn, Sven, före Valtersson under listan på politiska sekreterare.

Men från och med årsskiftet har Valterssons anställningsgrad ökat i båda kommunerna. Han tar mer plats, bland annat som strategisk rådgivare lokalt, även om han fortfarande av allt att döma jobbar i det tysta.

På sin Facebook-sida är Mikael Valtersson helt öppen med de engagemang han har och har haft.

– Jag borde ha varit mer noggrann och googlat personerna som satt i Wiking Mineral, och vilka politiska kopplingar som fanns, säger han till Mitt i.

Suttit i företag med kända högerextrema

Wiking Mineral, som förra året gick i i konkurs under nya namnet Svenska bergsbruk, har kallats extremhögerns bolag.

Bland ägarna har Patrik Brinkmann, en välkänd finansiär av extremhögern, och Daniel Friberg, som driver hemsidan Nordisk alternativhöger och som arrangerat vit makt-konferenser i Stockholm, återfunnits de senaste åren.

Personerna har granskats av Aftonbladet, och enligt tidningen har Wiking Mineral i flera år finansierat Daniel Fribergs verksamhet.

Även förra arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) valdes in som styrelseledamot i Wiking Mineral 2012. Han lämnade styrelsen ett år senare och har också tagit avstånd från Brinkmanns politiska åsikter.

Trots kritiken mot Sven Otto Littorins inblandning, tackade Mikael Valtersson ja när han erbjöds en plats i styrelsen samma år som Littorin lämnade.

Valtersson hävdar att han inte delar Brinkmanns och Fribergs åsikter.

– I samband med en extra bolagsstämma 2014 hoppade jag av. Jag har varit en aktieägare och delägare som pushat för att få bort de politiskt belastande personerna i företaget, säger han.

Förnekar inte ”Hitler-lösnord”

– Jag blev förknippad med personer som tycker totalt annorlunda än jag själv. Jag har inget emot Patrik Brinkmann som person, han är trevlig, men jag delar inte hans politiska åsikter. Daniel Friberg hade jag ingen aning om vem det var, men en del bekanta kände honom, säger Valtersson.

Du är fortfarande kontaktperson åt styrelsen för Wiking Minerals dotterbolag Nordic Resources AB?

– Jag har varit kontaktperson för myndigheter eftersom samtliga övriga i styrelsen bott utomlands. Jag har meddelat Bolagsverket att jag ska plockas bort från bolaget, jag får väl ta och kolla upp vad som skett.

Vad säger du om dina mejl där du flörtat med nazistreferenser?

– Bland 50 bilder i mina mejl hittade man dessa två bilder i de så kallade Hitler-mejlen.

– Jag har haft ett lösenord som syftade till Hitler, det förnekar jag inte. Men jag hade fem olika lösenord, som alla syftade till andra världskriget. Bland annat till Churchill. Och detta var på 90-talet.

Vad sa den övriga partigruppen i SD Haninge när du blev politisk sekreterare 2014?

– Då hade artiklarna om Putin-kopplingar och Hitler-grejerna precis skrivits. Jag förklarade vad som hänt, folk skakade på huvudet och suckade över hur media beskrivit det. Sedan dess har jag hjälpt till att bygga upp verksamheten i Haninge, där SD gjort väldigt bra resultat och där folk verkar nöjda.

Mikael Valtersson tycker att det han gjort för SD i Haninge glöms bort under vår intervju. Att för mycket handlar om hans tidigare politiska karriär.

– Jag gör budgetar och politiska program för SD i Haninge, ändå handlar frågorna om ”skandalmannen”.

Slår ifrån sig om högerextremismen

När striden rasade mellan SD:s ungdomsförbund och SD under 2015 berättade både Aftonbladet och Expressen att Mikael Valtersson var på väg att sparkas ur partiet.

Även flera andra medlemmar hotades av uteslutning då de ansågs ha vägrat nolltolerans mot extremism, för att de uttryckt beundran för Adolf Hitler eller skrivit om antisemitiska konspirationsteorier. SD:s gruppledare Mattias Carlsson nämnde Mikael Valtersson som ett exempel.

Men han hävdar bestämt att han aldrig haft något med högerextremism eller högerpopulism att göra.

– Det bästa sättet att hindra alla typer av extremism är en sund socialkonservatism med demokratisk nationalism, och där tar jag totalt avstånd från alla former av rasism. Jag vill ha ett demokratiskt måttfullt samhälle.

Fakta

Mikael Valtersson

Den tidigare folkpartisten Mikael Valtersson blev kanslichef när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010. Han lämnade sedan tjänsten 2012.

2014 valdes han in som SD:s representant i statliga Luftförsvarskommittén. Valterssons uppdrag gick ut 2014/2015.

SD:s ledning vägrade Mikael Valtersson fler uppdrag, sedan flera negativa rubriker publicerats runt hans person.

2015 tvingades Valtersson att dra tillbaka sitt medlemskap i partiet.

Mikael Valtersson var styrelseledamot i gruvbolaget Wiking Mineral, som kallats högerextremismens bolag, mellan november 2013 och juni 2014. Bolaget gick under 2017 i konkurs under nya namnet Svenska bergsbruk AB.

Visa merVisa mindre