Åtalar. Åklagarmyndigheten i Flemingsberg. Foto: Mostphotos

Utesluten advokat åtalas för mordplan och brott i Handen

En advokat misstänks ha varit delaktig i att planera ett mord och skyddade av en brottsling i Handen. Det, och flera andra brottspunkter, står mannen nu åtalad för.

  • Publicerad 12:32, 9 jun 2022

Förtroendet för advokatkåren skadas allvarligt om advokater missbrukar enrumsprivilegiet

Mannen, som sedan brottsmisstankarna kom har uteslutits ur Advokatsamfundet, åtalas nu i flera punkter. Bland annat för medhjälp till förberedelse till mord. Enligt åtalet hade han, i samråd med andra personer, kommit fram till att en man skulle dödas.

Detta ska advokaten sedan ha förmedlat till annan person under april 2020 och gett instruktion om att samla in pengar för det ändamålet. Kort därefter har han uppdaterat sig kring insamlingen av pengar och förmedlat vidare den informationen.

Enligt åtalet har den uteslutna advokaten, med uppsåt, främjat brottet och medverkat i att anstifta någon annan att utföra mordet.

Den före detta advokaten har suttit häktad sedan början av mars.

Åtalad för flera brott

Bevisen bakom brottet har kommit fram via den krypterade telefontjänsten Encrochat. Genom det har fler brottsmisstankar väckts mot den tidigare advokaten.

Bland annat åtalas han även för grovt skyddande av brottsling i samband med en förundersökning om grov misshandel mot hans klient. Då ska han, via Encrochat, gett instruktioner till vittne och målsägande om vad som ska sägas i förhör. Enligt åklagaren ledde det till att förundersökningen lades ned.

Tillsammans med en tidigare advokatkollega, som också uteslutits, åtalas de för grovt skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Båda brotten består i uppgifter och instruktioner som lämnats till Vårbynätverkets ledande personer via Encrochattar.

– Allmänhetens och rättskedjans förtroende för advokatkåren skadas allvarligt om advokater missbrukar enrumsprivilegiet och kommunicerar sekretessbelagd information på ett otillåtet sätt med krypterade Encrochat-telefoner, vilket vi påstår skett i dessa fall. Dessutom försvåras eller till och med förhindras möjligheten att utreda och lagföra allvarlig brottslighet som är kopplad till gängkriminalitet, säger förundersökningsledare och åklagare Ewamari Häggkvist i ett pressmeddelande.

Rättegången mot de båda före detta advokaterna planeras att pågå mellan 16 och 22 juni. De båda uteslutna advokaterna nekar till brott på samtliga punkter i åtalet.