Emelie Krakau, Malkolm Banker och Gustav Moberg sitter på Hirschenkeller: "Det är kul att uteserveringarna börjar öppna upp igen och skönt att äntligen kunna få sitta ute. Idag firar vi med lite öl efter en tenta och vad gäller restriktionerna så känns de rimliga. Det är trots allt fortsatt hänsyn som gäller till situationen som den är", säger Gustav Moberg. Foto: Pekka Pääkkö

Uteserveringarna viktiga för barerna i City

Sol, utehäng och restriktioner. Krögare och soltörstande gäster i City ser fram emot uteserveringshäng, restriktionerna till trots.

  • Publicerad 15:27, 26 mar 2021

I City har restauranger, krogar och kaféer nu börjat öppna upp sina uteserveringar och fler tillkommer efter påsk. Många personer upplever uteserveringar som ett tryggt alternativ under pandemin och krögare gläds över att få dra igång, trots de nya direktiven.

Tuff kamp om platserna på uteserveringarna i vår

Stimgrill på Narvavägen ser fram emot att efter påsk kunna erbjuda bord utomhus, speciellt för de gäster som inte känner sig bekväma att vistas i inomhusmiljö.

– Gällande direktiven är det tråkigt att vi måste stänga halv nio men det är ju något vi absolut accepterar med rådande situation. Sen är det mest logiskt att restriktionerna är samma både ute och inne. Olika restriktioner hade bara känts märkligt, säger Mikaela Österlund, hovmästarinna på Stimgrill.

Dasha Serykava och Alisa Schultz tar en öl på Lion bar: "Idag är det premiär på uteservering för oss, skål! Vi försöker njuta så länge det går innan säsongen är fullt igång och det blir för mycket folk som vill sitta ute. Utomhushäng har vi verkligen längtat efter", säger Dasha Serykava. Foto: Pekka Pääkkö

"Restriktionerna är nödvändiga. Jag jobbar själv inom restaurangbranschen och ser dagligen till hur det efterföljs. Det är klart att man har längtat efter att få kunna sitta ute och njuta. Som sagt, det gäller att hålla i och hålla ut", säger Sebastian Arleij som tar en öl på Gemma. Foto: Pekka Pääkkö

Konditoriet Mr Cake började nyligen med sin uteservering och har märkt av stor efterfrågan från gäster som längtar efter att få sitta ute. Restriktionerna ser de inte som något hinder.

– Med tanke på pandemin så betyder uteserveringen väldigt mycket för oss och våra gäster som har valet att sitta ute i friska luften med mer avstånd till varandra. Vad gäller nya restriktioner så har vi tur med god plats att breda ut oss på och vi anpassar oss gärna, säger Lisa Nicolaysen, butikschef på Mr Cake.

Urban Deli på Sveavägen började också nyligen med sittplatser utomhus.

– Än så länge har vi endast börjat med uteserveringen längs Sveavägen. Vi har på bästa sätt gjort den trygg corona-anpassad. Uteserveringen kommer nog inte påverka oss mer än att det är ett ytterligare alternativ för våra besökare, säger Vasso Joannidou, receptionist på Urban Deli.

"Vi stänger redan vid 20:00 och restriktionerna är nödvändiga, man måste anpassa sig. Uteserveringen betyder mycket för oss och de gäster som är rädda för corona har sagt att de känner sig tryggare att sitta ute. Vi följer alla restriktioner och arbetar för att ge våra gäster det allra bästa ur situationen som den är. Utomhusserveringen har vi haft igång sedan vi fick igenom vårt vintertillstånd", säger Alfredo Sciacca på Primo ciao ciao. Foto: Pekka Pääkkö

För krögaren Alfredo Sciacca på Primo Ciao Ciao är uteserveringen viktig.

– Många gäster som är rädda för corona har sagt att de känner sig tryggare att sitta ute. Vi följer alla restriktioner och arbetar för att ge våra gäster det allra bästa ur situationen som den är. Utomhusserveringen har vi haft igång sedan vi fick igenom vårt vintertillstånd, säger han.