VILL UTÖKA. På Taperian vill de gärna få till flera platser ute enligt Agustin Varie, restaurangansvarig. Foto: Per Brandt

Uteserveringarna räddar Kungsholmens krögare

Nu startar uteserveringssäsongen på allvar. I år är den viktigare än någonsin menar Kungsholmskrögare.

  • Publicerad 15:43, 26 mar 2021

Än så länge har de inte slagit ut i full blom, men uteserveringarna på Kungsholmen är på gång. I år gör staden det gratis att ha uteservering och är även extr generös med extra utrymme eftersom det nu är hårdare krav på avstånd.

Tuff kamp om platserna på uteserveringarna i vår

I Hornsberg välkomnas beskedet. Enligt Angelica Isaksen, som driver Pitchers, ska de ansöka om att använda större yta på Moa Martinsons torg för sin uteservering som började sättas upp i veckan.

– Det är en jättebra möjlighet att få upp omsättningen. Det har ju varit svårt under coronan, säger hon.

Så uteserveringen blir extra viktig för er i år?

– Ja, såklart. Nu får man ju inte sitta så nära, så då är det bra med mer yta för att få till fler sittplatser. Just i Hornsberg så är det ju folktätt och mycket turister på sommaren och då vill ju ingen sitta inomhus. Sedan hoppas vi på bättre restriktioner till sommaren.

Ett stenkast bort, vid Lindhagensgatan, ligger Taperian och även där ska de nog ansöka om mer yta för bord och stolar, enligt restaurangansvarige Agustin Varie. Han tycker stadens nya giv är bra, men hoppas likt Angelica Isaksen på att restriktionerna lättas.

– Uteserveringen betyder mycket, men inte lika mycket som öppettiderna. Vi skulle behöva ha öppet till åtminstone 22 för att få till två sittningar, säger han.

VÄXER? Pitchers vill utöka sin uteservering på Moa Martinsons torg. I veckan började den sättas upp. Foto: Per Brandt

VILL SE LÄTTNADER. Ali Azimi på El Cielo på Fleminggatan hoppas på lättade restriktioner. Foto: Per Brandt

På Fleminggatan har Ali Azimi drivit El Cielo i 14 år. Även han betonar att uteserveringen är ”a och o” speciellt under våren och sensommaren.

Stadens initiativ med gratis uteservering och extra yta är bra men spelar ingen roll för honom, eftersom han hyr av en bostadsrättsförening som redan gett godkänt för större uteservering i år, uppger han.

Men trots det blir det färre platser ute än normalt. Ali Azimi är främst kritisk till begränsningen av öppettiderna och anser att regeringen bedriver skrämseltaktik om att gå på restauranger.

– Det här har påverkat oss mycket. Speciellt sedan november, säger han.