Vid Maltesholmsbadet ligger det kanske mest vackert belägna utegymmet på vår gymsafari. Här finns dessutom chansen till ett dopp efter passet. Kompisarna Hanna-Liisa Juntti och Marie Hansson som promenerat till Kaananbadet tur och retur passar på att göra lite styrketräning.

– Annars känns det mest som ett gym för rörelse, du kan inte lägga på vikter, säger Hanna-Liisa.

Marie har precis som Hanna-Liisa inte varit på innegym senaste året.

– Det känns dumt med tanke på att jag jobbar inom vården, säger Marie.

Gymmet i Lövsta blev försenat och dyrare än tänkt. Från 1 miljon kronor till 1,8 miljoner. I december stod dock det fina trägymmet klart som en julklapp till motionärerna.

När Mitt i tittar förbi gymmar både äldre och medelålders personer med stockar eller sina egna kroppar som vikter.

Pär Lindkvist gör både dips och bänkpress hurtigt samtidigt som han konverserar.– Jag har bara kört utegym under pandemin. Det ligger fint intill löpspåret.

Gulsippans utegym i Backlura öppnade i november. Gymmet som är i trä och metall är stort och passar enligt stadens beskrivning både personer som tränar normal- och lågintensivt.

När Mitt i är här är stämningen synnerligen lågintensiv. Inte en själ syns till, samtidigt som parkleken i en annan del av parken sjuder av aktivitet.

En del av redskapen är anpassade för personer med funktionsnedsättning. Andra fokuserar på rörelse, till exempel ett axelhjul där du tar tag i en knopp som för runt i en cirkel.

Den som promenerar genom Melonparken i Hässelby snubblar nästan över det lilla knallgula gymmet i metall.

När Mitt i stannar till har vi endast sällskap av en kvarglömd huvtröja med texten "National Player". Redskapen är få men fullt tillräckliga för att ge brutal träningsvärk för den otränade.

Mitt i:s reporter häver sig upp och ner i några chins och dips som imponerar stort på fotografen som påstår han ska börja träningen under pappaledigheten.