Vit färg som markerar redskapen har förbättrat tillgängligheten. Att det dessutom blev snyggt var en bonus. Foto: Läsarbild

Utegymmet vid Vallen har fått sig ett lyft

Segeluddens utegym på Strandvägen har fått ett ansiktslyft. Flera av redskapen har gjorts tillgängliga för rullstolsburna och alla redskap har fått vitfärgade markeringar så att de lättare ska kunna urskiljas av de som har en synnedsättning.

  • Publicerad 15:25, 18 okt 2019

Initiativet till uppfräscningen och förbättringarna togs av kultur- och fritidskontorets Pia Skoglund som är sakkunnig i tillgänglighet.

Hon arbetar just nu med en inventering av Sollentunas idrottshallar, och utegym, för att se hur tillgängliga de är för folk med funktionsnedsättningar.

– Egentligen är mitt uppdrag bara att kartlägga hur det ser ut, men när jag såg utegymmet vid Vallen ville jag ordna till det direkt. Jag frågade min chef och han sa okej så jag åkte och köpte färg och penslar och började måla, säger Pia Skoglund.

Färgerna smälter lätt ihop

Redskapen är av trä och underlaget trä eller grus, så färgerna smälter lätt ihop för den som har synnedsättning, förklarar Pia Skoglund.

– Det hjälper att måla vita markeringar på redskapen, då blir det en kontrast som fler kan uppfatta, säger hon.

Rep och ramp har ökat tillgängligheten

Utöver Pias målning har hennes kolleger, personalen på Sollentunavallen och Sollentuna friidrottshall, dessutom monterat rep vid stationen ”sittande latsdrag” för att alla ska nå handtaget.

De har även monterat ramper vid knäböjstationen, för att de som använder rullstol ska kunna använda de redskapen. Det har tidigare kommit in önskemål från rullstolsburna personer som vill använda de redskapen till att göra armövningar – och nu finns det möjlighet till det.

När är kartläggningen av kommunens idrottshallar klar?

– Jag har jobbat i ett år och har precis fått projektet förlängt till den sista januari. Det är många anläggningar! Men jag hoppas få jobba med det här även när kartläggningen är klar. Det finns många förbättringar man kan göra med ganska små medel. Jag brinner för det här! säger Pia Skoglund.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20

Socialnämnden stöttar organisationer som stöttar

Nyheter Elva organisationer får totalt 1,8 miljoner kronor Socialnämnden i Sollentuna har beslutat stödja flera organisationer i det civila samhället som bidrar till viktig verksamhet inom socialnämndens område. Sammanlagt har 1,8 miljoner kronor fördelats...fredag 22/1 14:15