Bättre belysning och utegym ska öka känslan av säkerhet, enligt trygghetsborgarrådet Erik Slotter (KD). Foto: Mitt i

Utegym och bättre belysning ska göra västerort tryggare

Hässelby-Vällingby får 1,9 miljoner kronor till ökad trygghet – bland annat i form av satsningar på två utegym. Bromma får däremot vänta på sina trygghetspengar.

  • Publicerad 12:15, 16 jan 2020

I år finns 100 miljoner kronor i stadens trygghetsfond som bland annat stadsdelarna och trafikkontoret kan ansöka om för att förbättra tryggheten runt om i staden. Tre gånger under året delas pengarna ut, och på onsdagen beslutade trygghetsutskottet hur 26,1 miljoner av dem ska fördelas.

Bättre belysning

Hässelby-Vällingby tilldelas 1,9 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till bättre belysning.

– En del avstår från att gå till vissa platser för att det är för mörkt. Så belysning handlar om att få fler människor att våga sig dit, och befolkar fler människor platsen så ökar det ofta tryggheten. Och de som är där i mörkret redan i dag kommer troligtvis känna sig tryggare med belysning, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd i Stockholm stad.

Vill ha fler i rörelse

Det satsas också pengar på två utegym, ett i parkleken Gulsippan och ett vid Maltesholmsbadet.

– Det handlar om att få människor att röra sig ute i området. Buset gillar inte att det är andra människor där för de vill gärna kunna agera ostört, vilket de inte kan om det finns människor i rörelse.

Spånga–Tensta får 1,4 miljoner, som bland annat går till bättre belysning.

Bromma, däremot, får inga trygghetspengar den här gången.

– Bromma har ansökt om en miljon till trygghetsskapande åtgärder på Brommaplan, men det ärendet kräver längre handläggningstid. Där finns det dock goda möjligheter att man kommer att få godkänt längre fram, säger Erik Slottner.