Skissbild. Så här ska det se ut vid Liljevalchs när allt är klart. Foto: Stockholms stad

Utbyggnaden av Liljevalchs kraftigt försenad

Bygghinder och mögel har gjort att arbetet med att renovera och bygga ut Liljevalchs konsthall och restaurang Blå Porten dragit ut på tiden. Nu finns en ny tidsplan.

  • Publicerad 11:30, 26 feb 2020

För snart tre år sedan påbörjade staden en till- och ombyggnad av Liljevalchs konsthall på Djurgården.

En ny byggnad i betong, Liljevalchs +, byggs i anslutning till konsthallen och samtidigt har den befintliga konsthallen och restaurang Blå Porten – som varit stängd sedan 2017 – genomgått en grundförstärkstärkning. Det innebär att man stärker upp huset, som står på lermark, underifrån med pålar.

Sommaren 2021

Men projektet har blivit försenat flera omgångar. Nu räknar man med att allt ska vara klart den 6 juni 2021.

– Preliminärt är det invigning då av både Blå Porten och tillbyggnaden, säger Ira Lagercrantz, projektansvarig på fastighetskontoret.

Projektet har också blivit betydligt dyrare än planerat. I april 2017 beslutade kommunfullmäktige om en investeringskostnad på 395 miljoner kronor.

Den nya projektbudgeten, som klubbades i kommunfullmäktige i oktober förra året, landar istället på 570 miljoner.

– Förseningar blir ofta fördyringar också. Budgeten är tajt men vi tror att vi håller den. Men det får inte hända något mer nu. Det är verkligen på gränsen. Men det borde inte hända något, det värsta har vi passerat, säger Ira Lagerctrantz.

Arkeologiska fynd

Anledningen till förseningarna och extrakostnaderna är många, bland annat var arbetet med grundförstärkning mer tidskrävande än man trott, man gjorde arkeologiska fynd i marken samt upptäckte mögel och svamp i Blå Portens tak.

Och för att göra åtgärder i taket behövde fastighetskontoret söka bygglov – vilket beviljades i slutet av 2019.

– På Blå Porten pågår takfixet nu och väggarna är uppe på tillbyggnaden.

Planen för Liljevalchs

Konsthallen och Blå porten förstärks med nya pålar.

Liljevalchs + är en 2 400 kvadratmeter stor betongbyggnad och placeras i anslutning till konsthallen på Djurgården. Tanken är att den ska möjliggöra fler utställningar och det kommer också finnas ett kafé och en ny entré till konsthallen mot Falkenbergsgatan.

Restaurang Blå Porten genomgår också mindre renoveringar och får en större matsal. Den ska även byggas ihop med plus-byggnaden, där deras nya kök hamnar.

Visa merVisa mindre