Utbyggnad planeras för Bromma kyrka

År 2018 fyller Bromma kyrka 850 år. Kanske kommer jubileet att firas med en helt ny tillbyggnad. – Blir det här verklighet kommer det att bli så bra, säger Torbjörn Gustavsson, kyrkoherde i Bromma kyrka.

  • Publicerad 00:00, 22 sep 2015

Många församlingsbor saknar att kunna tända ljus i Bromma kyrka. Anledningen till att det inte går är kyrkans äldre inredning, som är känslig för både smuts och brandrök. Dessutom saknas ett avskilt rum där den som vill kan sitta ner i förbön och eftertanke, till exempel innan en begravning.

Det saknas också en riktig hiss till kryptan där kyrkans enda handikapptoalett finns.

Alltihop har gjort att Bromma församling funderar på att bygga om.

– Vi har funderat på det här i många år, men mer aktivt de senaste två åren. Det är en lång process och vi bemödar oss om att det här ska bli bra. Vi i ledningen är satta att förvalta, inte att förstöra något, säger Torbjörn Gustavsson.

Med en kyrka med anor från mitten av 1100-talet finns extra mycket att tänka på. Tillstånd för att ändra byggnaden behövs bland annat från länsstyrelsen. De har i sin tur begärt in en antikvarisk konsekvensanalys som underlag för beslut.

– Vi har tagit fram alla underlag och sökt bygglov. Vi vill veta att vad vi kan göra – om vi vill, säger Torbjörn Gustavsson.

– Vi är måna om att den här kyrkan ska komma till gagn även för nästa generation och nästa.

En grupp arkitekter från Arkitektstudio Witte har tagit fram helhetsförslag på en till- och ombyggnad.

– Det var en utmaning att både ha med sig det historiska perspektivet och ändå göra något modernt. Det var en balansgång, säger Ludvig Witte.

Tanken är att tillbyggnaden ska smälta in i helheten men samtidigt ”sätta ett avtryck från vår tid”.

Inom någon månad kommer länsstyrelsen att säga ja eller nej till byggplanerna. Nästa steg blir i så fall att kyrkoråd och kyrkofullmäktige tar upp frågan. Beslut om bygget kommer att ske tidgast i november.