Äldre på Alby äng drabbades innan vaccineringen kom igång. Foto: Jerzy Kapelus

Utbrott av covid-19 på äldreboende i Alby

Vaccineringen har kommit igång. Men flera personer hann innan dess bli sjuka på äldreboendet Alby äng.

  • Publicerad 21:04, 19 jan 2021

Alby ängs äldreboende har drabbats av ett utbrott av covid-19.

Sju personer var sjuka

Utbrottet som drabbade boendet innan vaccinationen drog igång gjorde att det i början av förra veckan var sju äldre personer sjuka.

"Boendet har totalt 60 boendeplatser. Personerna med konstaterad covid-19 vårdas i samråd med läkare enligt särskilda rutiner. Vi begränsar antalet personer som är i kontakt med de sjuka för att minimera smittspridningen. Smittspårning har genomförts." skriver kommunikatören Ulrika Nylén på Botkyrka kommun i mejl till Mitt i.

Hur många som sedan dess tillfrisknat eller avlidit har Mitt i inte fått uppgifter om. I början av denna vecka var fem personer sjuka på Alby äng.

34 personer avlidna

Äldreboendet Alby äng var i början av den här veckan det enda äldreboendet i Botkyrka som hade konstaterad coronasmitta.

Alby ängs äldreboende. Foto: Jerzy Kapelus

I somras var siffran över antal döda i covid-19 på Botkyrka kommuns äldreboenden 30 personer. Sedan dess har antalet döda stigit med fyra.

"Det vi tyvärr kan konstatera är att det totalt har avlidit 34 personer på samtliga Botkyrkas vård- och omsorgsboenden sedan pandemin startade." skriver Ulrika Nylén till Mitt i.

I Salem avled 11 personer på äldreboenden i covid-19 under 2020. Här är äldreboendena smittfria nu.