Sandra, som inte vill uppge sitt efternamn, bor med sin 11-åring och sin 9-åring i en etta på 40 kvadratmeter i Skärholmen. Alla tre sover i en 180 säng i det kombinerade sov- och vardagsrummet.

– Det tär väldigt mycket på familjen att bo så här. Barnen kan inte bjuda över sina vänner för att vi bor så trångt och de har ingenstans att gå undan om de blir arga, ledsna eller behöver vara ifred, säger Sandra.

När hon och barnens pappa bestämde sig för att separera försökte de initialt att byta sin fyra till två mindre lägenheter, men fick inget napp. Efter en lång tid som sammanboende, trots att hade gjort slut, tyckte de att det kändes ohållbart och Sandra flyttade in hos en kompis.

Där bodde hon i ett och ett halvt år innan hon slutligen fick den nuvarande ettan. Då hade hon stått i bostadskön i åtta år.

Har inte råd att flytta till större

Barnen bor hos henne varannan vecka.

– Vi har bott i den här lägenheten i snart fyra år nu. Egentligen skulle vi behöva flytta imorgon, för vi kan inte bo såhär, men jag hamnar alltid i att jag inte har råd, säger hon.

Sandra har ett fast jobb, men med de hyresnivåer som är idag räcker hennes lön inte långt.

– Jag behöver en trea men lägenheterna är alldeles för dyra. Jag har blivit erbjuden treor i nyproduktion men jag som ensamstående mamma kan inte betala 14 000 kronor. Det går ju inte. Vi måste kunna leva också, sedan ska man betala el och allting annat på det, det är nästan en hel lön som försvinner där, säger hon.

En tredjedel är trångbodda

I Skärholmens stadsdelsområde är en tredjedel av alla hushåll trångbodda, enligt Sweco. Flera Skärholmsbor som Mitt i pratat med tycker att hyrorna blivit för höga även i äldre lägenheter.

2011 trädde en ny lag i kraft som innebär att de allmännyttiga bostadsföretagen ska drivas med vinstkrav. Snitthyrorna bland de lägenheter som förmedlas av bostadsförmedlingen har stigit betydligt mer än inflationen under 2010-talet. Det visar en granskning som Mitt i Skärholmen tidigare gjort.

Familjer i Skärholmen är också större än i övriga staden. Här finns fler hushåll med fler än fem personer jämfört med i Stockholm i stort. Samtidigt som andelen större lägenheter är mindre än i övriga stan, enligt stadsdelsförvaltningen.

https://www.mitti.se/nyheter/allt-hogre-inkomster-kravs-for-en-hyresratt-i-skarholmen/lmtav!7791847/

https://www.mitti.se/nyheter/for-hoga-hyror-i-nybyggda-lagenheter-tycker-skarholmsbor/lmtfl!8718649/

(V) vill att staden tar ansvar

Nu föreslår Vänsterpartiet i en motion att Stockholms stad ska arbeta aktivt mot trångboddhet. Detta genom att ta fram en handlingsplan för att öka antalet större lägenheter med överkomliga hyror, så att de motsvarar de behov som finns.

Oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) tycker att staden ska jobba på flera nivåer: Dels se till att flera större och billigare lägenheter byggs, dels se till att öronmärka en viss andel av dessa till trångbodda barnfamiljer.

Hon vill också trycka på staten att öka bostadsbidragen så att de anpassas till de hyresnivåer som gäller idag och stoppa ombildningen av äldre och billigare hyresrätter till bostadsrätter.

– Vi måste bygga större hyresrätter med överkomliga hyror så att de som bor trångt har faktisk möjlighet att efterfråga dem. Målet måste vara att folk får en bra bostad till en rimlig kostnad som är anpassad efter deras behov. Idag är vi väldigt inriktade på att bygga för den delen av befolkningen som har mest pengar, medan kommunens ansvar är ta ansvar för ett bra boende för alla stockholmare, säger Clara Lindblom.

Pågående arbete

Fastighets- och bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) svarar på Mitt i:s frågor via mejl, och vill inte ta ställning till om staden ska ta fram en handlingsplan mot trångboddhet. Han menar att staden har ett pågående arbete med att minska trångboddheten, bland annat genom att stadens bostadsbolag bygger större bostäder i vissa områden.

Han lyfter också att kommunfullmäktige ska besluta om riktlinjer för att se vad som kan göras lokalt för att minska trångboddheten.

Många bor trångt för att de inte har råd med en större lägenhet. Hur ska man lösa det?

"Det är en större fråga som handlar mer om bostadsmarknaden i stort, man måste helt enkelt bygga bort trångboddheten. Det är i grunden en nationell fråga. En viktig del i det är Stockholmshusen, där vi arbetar med att sänka produktionskostnader och halvera tiden från idé till inflyttning, vilket i sig innebär lägre hyra för de boende", skriver Dennis Wedin i mejlet.

Västerpartiets motions väntas tas upp i kommunfullmäktige någon gång efter årsskiftet.

https://www.mitti.se/nyheter/darfor-bor-familjer-allt-trangre/reptkp!mZ7NysYKM5pG2qRSqxgHiQ/