Yoga blev vändningen för Ulrika Karlsson. "Det var stilla och inte så inriktat på prestation" säger hon. Foto: Christian Lärk

Utbrändheten var nära att ta Ulrikas liv – så blev resan tillbaka

När det var som värst stod Ulrika Karlsson med tabletter i handen, redo att begå självmord. Efter elva år som utbränd har Abrahamsbergsbon kommit ut på andra sidan – med en nyutkommen biografi om psykisk ohälsa. – Idag är jag tacksam över allt jag har varit med om, säger hon.

  • Publicerad 16:02, 22 nov 2019

Ulrika Karlsson, 48, skulle bara vila upp sig en dag eller två från jobbet som förskollärare när hon sjukskrev sig. Dagen efter kom hon inte upp ur sängen. Det skulle bli början på en lång resa.

– Det var då allt kom fram, när jag inte var aktiv hela tiden, säger hon.

Ulrika Karlsson gick från att vara utbränd till att återta kontrollen över sitt liv och har skrivit en självbiografi om sin resa. Foto: Christian Lärk.

Klädd i svart sammetsklänning med ett vitt hjärta tryckt på bröstet tar hon emot i den mysiga yogastudion i Abrahamsberg. Outfiten kändes rätt för dagen, säger hon.

Jag såg mig själv bli torterad, slaktad och mördad i drömmen. Klockan 02.47 varje natt vaknade jag med spända käkar och blodsmak

Ulrika Karlsson

– Att bli påmind om att leva från hjärtat har fått komma ut i samband med självbiografin.

Sov 15 minuter per natt – i flera år

Tiden före och under sjukskrivningen beskriver Ulrika Karlsson som ett töcken. Med 15 minuters sömn per natt är det inte konstigt att tappa minnet. Men mardrömmarna kommer hon fortfarande ihåg.

– Jag såg mig själv bli torterad, slaktad och mördad i drömmen. Klockan 02.47 varje natt vaknade jag med spända käkar och blodsmak, säger hon.

Här kan du få hjälp

Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Du når medarbetarna via telefon 90101, chatt eller mejl. Öppet varje dag klockan 06-24.

 

Samtidigt sov hennes man bredvid henne i sängen. Han märkte ingenting.

– Jag var inte så bra på att berätta hur dåligt jag mådde. Jag tyckte att det var skamfyllt. Skamfyllt att inte må bra, att inte göra rätt för mig, att vara en svulst och parasit i samhället, säger hon och får tårar i ögonen.

Ville ta sitt eget liv

Läkarna gjorde inget annat än att ge Ulrika mer och mer mediciner. Burkarna med tabletter sparade hon och plockade fram när mörkret tog över hennes inre.

– Jag har stått med tabletterna i handen, redo att ta mitt liv flera gånger. Idag är jag så tacksam över att jag har fått en ny chans. Att jag finns här och att jag har klarat mig igenom den här resan, säger hon.

Boken, som heter 2.47 AM the journey home, är skriven på engelska så att fler ska kunna ta till sig den. Foto: Christian Lärk.

En dag krackelerade allting under en promenad en vinterdag i skogen. Det blev början till vändningen.

– Helt plötsligt kände jag snön komma emot mig. Jag hade ramlat och hade fruktansvärt ont i hjärtat. Jag trodde att jag skulle dö. Plötsligt hörde jag något som lät som ett skadeskjutet djur, ett riktigt primalskrik. Det var jag som skrek, rätt ut i skogen. Efter det var det alldeles tyst och stilla. Jag hade fått ut allt som jag hade lagrat inombords, säger hon.

Fakta

Ulrika Karlsson

Ålder: 48 år.
Bor: Abrahamsberg.
Gör: Driver yogastudion plain yoga.
Aktuell med: Boken ”2:47 AM the journey home to my heart”.

Ulrika Karlsson försökte gå tillbaka till jobbet men fick ångest direkt. Istället började hon på yoga för utbrända. Genom livets snirkliga vägar hade hon äntligen hittat rätt. Det var det här hon skulle göra. Men omgivningen klarade inte att hoppas mer.

– Min man orkade inte längre och lämnade mig. Jag var utförsäkrad, hade inga pengar och barn att ta hand om varannan vecka. Men på något sätt gick det, säger hon.

”Det är nästan coolt att vara stressad idag och uppkopplad hela tiden. Men vi klarar inte alla intryck” säger Ulrika Karlsson. Foto: Christian Lärk.

I december 2010 utbildade hon sig till yogaterapeut och håller idag yogaklasser och föreläsningar om utbrändhet. För tre år sedan kunde hon läsa en bok för första gången på länge. Sin egen bok kallar hon en svårförlöst bebis.

– Det har tagit 48 år, men nu är det här kapitlet i mitt liv slut. Nu vänder jag blad och känner tillförsikt inför vad livet har att erbjuda, säger hon.

Stress – den nya folksjukdomen

Kvinnor drabbas värst

  • Nästan fyra gånger så många kvinnor som män som blir sjukskrivna för stress.
  • Enligt försäkringskassans senaste siffror 2017 var 25 000 kvinnor sjukskrivna för stress. Det kan jämföras med 6 500 män.
  • Siffror visar även att de som arbetar inom kvinnodominerade yrken betydligt oftare blir sjukskrivna för utmattningssyndrom.
Källa: Försäkringskassan