Patrik Forshage säger att de måste vara väldigt sparsamma. Foto: Erik Lejdelin/Privat

Utbildningschefen: ”Lärarna känner sig nöjda”

Inga vikarier, inga sudd och miljonunderskott i Täbys skolor. Nu bekräftar utbildningschef Patrik Forshage bilden – nästan. Att lärarna går på knäna känner han nämligen inte igen. – Det är ingenting som syns i våra medarbetarenkäter. Lärarna känner sig nöjda och delaktiga, säger Forshage.

  • Publicerad 17:10, 24 okt 2018

Täbys skolor har varken råd med vikarier eller sudd. Det kunde Mitt i berätta under onsdagen. Nu bekräftar Patrik Forshage, utbildningschef i Täby, uppgifterna att det råder köpstopp på vissa av kommunens skolor.

Kommunen drog i handbromsen när skolorna såg ut att gå mot ett underskott på 10 miljoner kronor för 2018. Enligt Forshage har skolorna ”redan justerat sin verksamhet”.

– Vi siktar på att ha en budget i balans för 2018. Vi kommer fortfarande behöva vara väldigt sparsamma, men åtgärder som köpstopp har jag svårt att se under 2019, säger Forshage.

Snuvades på statligt bidrag

Enligt honom beror de dåliga siffrorna till stor del på uteblivna statsbidrag. Under 2016 fick Täby statliga pengar för att anställa lågstadielärare – ett stöd som året efter gick till kommuner med sämre socioekonomiska förutsättningar.

– Då skulle våra egna pengar helt plötsligt räcka till en massa nya lärare.

Borde inte kommunens ekonomi kunna stå på egna ben, när bidragen nu inte är att lita på?

– Både ja och nej. Att de skulle införa det här kriteriet kunde vi aldrig ha förutspått. Man måste ha någon slags tillit till staten. Andra bidrag, som förstelärare-bidraget, vet vi är tillfälligt och då har vi andra förutsättningar att planera för det.

Nya lärare drar upp lönerna

Nästa bov i dramat är enligt Forshage dyra nyanställningar. Lärarbristen gör enligt honom att många lärare byter kommun för att höja upp sina löner.

– De senaste fem åren har de reella lönerna ökat med 25 procent i Täby, och det handlar inte om att våra befintliga lärare har fått så mycket högre lön.

Lärarförbunden berättade för Mitt i att vikarier inte tillsätts förrän efter tre dagar, att det fram till dess ska lösas kollegorna emellan.

Rimligt, enligt Forshage.

– Det finns inget sådant direktiv, men det låter som ett rimligt sätt att hantera det på.

Även om det innebär att elevassistenter får täcka upp för lärare? Eleven får inte sin assistent, och klassen ingen riktig lärare?

– Om det är en assistent till en elev som har ett beslut om särskilt stöd, då är det inte rimligt. Men är det en person som jobbar på fritids och i vanliga fall befinner sig i klassrummet som en extra vuxen, då ser jag inga problem med det.

Enligt facken är det så illa att lärarna går på knäna?

– Det är ingenting som syns i våra medarbetarenkäter. Lärarna känner sig nöjda och delaktiga. Jag vet inte vilka undersökningar de läst när de säger så.