Täby kommun försöker spåra källan som ligger bakom nätattacken mot flera skolor och företag via manipulering av bilder på Google maps. Foto: Mostphotos

Utbildningschefen: Kommunen försöker spåra källa till nätattack

Minst tolv skolor och företag i Täby och Danderyd har blivit utsatta för en nätattack via manipulering av Google maps, enligt Maria Assarsson, tf utbildningschef i Täby kommun. –  Det här tar vi absolut avstånd ifrån. Våra säkerhetsexperter säger att det rör sig om en form av nättroll.

  • Publicerad 15:44, 7 nov 2019

Näsbydalsskolans personal ska i går ha slagit larm till förvaltningen om att skolans Google maps-adress var manipulerad med en fejkad bild på skolbyggnaden, uppger Maria Assarsson, tf utbildningschef i kommunen.

– Vi fick reda på det från skoladministratören på skolan som hade fått ett samtal.

Skolor och företag utsatta för nätattack: ”Är högst olämpligt”

Kommunen försöker spåra nättrollen

Täby kommun startade omedelbart efter larmet en egen utredning.

– De åtgärder som vi har vidtagit är att vi har kopplat in vår IT-avdelning och undersökt den här bildens källa. Det vi har kunnat konstatera är att den källan också har lagt upp bilder kopplat andra Google maps-adresser, varav tre är skolor i Täby, två gymnasieskolor i Danderyd och resten är företag i Täby. Närmar bestämt tolv stycken är utsatta genom att olämpliga bilder som inte svarar för platsens verksamhet har lagts upp.

– Vi har också kontaktat det här skolenheterna och informerat om att det ligger olämpliga bilder kopplat till deras Google maps-kartor.

Kända skolor i Täby och Danderyd utsatta

Maria Assarsson uppger att de drabbade skolorna i Täby är Tibble gymnasium, Futuraskolan och Täby Park förskola samt Danderyds gymnasium och Viktor Rydberg gymnasium i Djursholm. Utöver dessa också en handfull företag i Täby.

– Alla bilder är inte bilder på Auschwitzs koncentrationsläger utan det är bilder som alla har ett obehagligt och missvisande innehåll, förklarar Maria Assarsson.

Skolorna måste skärpa rutinerna

Det är fortfarande oklart hur länge som fotot på förintelselägret har varit sammankopplat med Näsbydalsskolan på Google maps. Kommunen kommer nu att skärpa rutinerna för att en sådan här nätattack inte ska kunna ske igen.

– Det innebär bland annat att våra skolor ansvarar för att regelbundet logga in på Google maps för våra adresser för att se att de bilder som ligger där motsvarar vår verksamhet. Annars ska de felanmäla det.

Kommunen spärrar skolornas Google maps-länkar efter trollningen

Näsbydalsskolan upptäckte vit makt-affischering

Maria Assarsson ser allvarligt på nätattacken. Kommunen har också, enligt henne, undersökt ifall det som hänt kan kopplas till någon form av andra hot.

– En av de första saker vi gjorde var att fråga om Näsbydalsskolan hade varit utsatt för någon form av hot. Det har de inte varit i närtid. Men de upptäckte för ett tag sedan affischering utanpå skolbyggnaden som hade ett vit makt-budskap. Det var i slutet av september. Vi kan inte dra slutsatsen om det finns en koppling dit. Det polisanmäldes naturligtvis också vid det tillfället.

”Vi har polisanmält”

Även en friskola ska vid samma tillfälle råkat ut för affischering, tillägger Maria Assarsson.

– Vi har polisanmält det som två separata händelser.