Hårt jobb. Kommunen arbetar dagligen med att få unga att må bättre i skolan, berättar Mattias Blomgren, till höger på bild. Foto: Erik Lejdelin/Privat

Utbildning ska råda bot på killarnas hårda jargong

Pojkars kränkande kommentarer gör att flickorna mår dåligt på högstadiet. Nu ska skolpersonal utbildas för att motverka kommentarerna.

  • Publicerad 13:09, 30 sep 2021

I förra veckan skrev Mitt i om hur unga mår i skolan. Detta efter att en ny rapport visat att unga tjejer i högstadiet mår sämst av de tillfrågade på högstadiet. Höga krav, stress och killars kommentarer om utseende var några av anledningarna.

Hur ser kommunen på detta egentligen? Mitt i har pratat med Mattias Blomgren, verksamhetschef för kvalitet och utveckling, med ansvar för elevhälsan på Järfälla Kommun för att ta reda på det.

– Det är frågor som tillhör våra mest prioriterade områden. Att gå i skola handlar om att barn och unga ska få lära sig saker och må bra. De frågorna är beroende av varandra. Ju mer vi lyckas med undervisning ju bättre mår eleverna. Ju bättre eleverna mår ju lättare blir undervisningen, säger han.

Enligt Mattias Blomgren jobbar kommunen ständigt med barn och ungas mående.

– Vi känner igen resultatet och tittar man i stort mår ungdomarna bra i våra skolor. Men så länge det finns barn och elever som mår dåligt på olika sätt har vi saker att göra. Vi behöver alltid jobba med att stärka unga människor och hur de mår.

Hur kan skolan förbättra den tuffa jargong som mellan killar och tjejer?

– Nu under hösten har vi en utbildning för elevhälsopersonalen som handlar om att skapa hälsosammare relationer mellan barn och unga och för att motverka killars kränkande beteende mot tjejer.

Denna utbildning ges till elevhälsopersonal på alla kommunala skolor i Järfälla under hösten.