PERSONAL. Backens förskola i Råsunda hade förra året 6,6 barn per heltidstjänst. Överst Anna Lasses (C). Underst Eva Eriksson (S). Foto: Arkiv

Utbildade förskollärare nobbar Solna

Bara var femte förskollärare inom den kommunala barnomsorgen har förskollärarexamen. De styrande i Solna prioriterar inte förskolan, anser facket.

  • Publicerad 06:39, 25 sep 2019

Om barngrupperna ska bli mindre krävs det pengar.

Kristina Karhunen är ordförande för Lärarförbundets avdelning i Solna.

– Budgeten styr och rektorerna har inte råd att anställa fler förskollärare. Politiken prioriterar helt enkelt inte förskolan, säger hon.

Hon får medhåll av socialdemokraterna som gick till val på en skattehöjning på 16 öre öronmärkt för skola och förskola.

– Man måste skapa en arbetsmiljö som lockar förskollärare. Om barngrupperna ska bli mindre krävs det pengar. Och man kan inte trolla med benen, säger socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Eva Eriksson.

Låg siffra

Inom den kommunala förskolan i Solna är bara 21 procent av förskollärarna legitimerade. Räknar man in även den privata barnomsorgen sjunker siffran till 19 procent. En av de lägsta i landet.

I grannkommunen Sundbyberg är 38 procent utbildade förskollärare med legitimation. Snittet för Stockholms läns kommunala förskolor ligger på 30 procent.

Men andelen utbildade förskollärare varierar stort inom Solna stad.

Exempelvis hade närmare hälften av heltidstjänsterna på Pysslingens förskola vid Karolinska sjukhuset förskollärarexamen. Lika höga siffror når kommunala Backens förskola i Råsunda.

Lägst bland de kommunala förskolorna hamnar Påfågeln på Emmylundsvägen i Huvudsta där bara 6 procent av de heltidstjänsterna är förskollärare med legitimation. Däremot är personaltätheten hög, 4,6 barn per heltidstjänst att jämföra med exempelvis Backens förskola där det 2018 gick 6,6 barn på varje heltid.

Annan kompetens

Anna Lasses (C), ordförande i barn- och förskolenämnden, har sett Skolverkets siffror.

– Jag vill inte skylla ifrån mig. Det här är en viktig fråga. Men man måste även titta på den personal vi har och jobba med vidareutbildning. På förskolorna finns dessutom anställda med socialpedagogisk utbildning och idrottspedagoger. Den kompetensen behövs också.

Anna Lasses anser att man även bör räkna in anställda med barnskötarutbildning i statistiken. Då stiger Solnas siffror till 34 procent. Närheten till Stockholm är också ett problem, enligt Anna Lasses. Medellönen för en utbildad förskollärare i Solna ligger på cirka 35 000 kronor i månaden. I grannkommunen är månadslönen flera tusenlappar högre.

– Om man vill genomföra alla socialdemokratiska reformer krävs det en skattehöjning på betydligt mer än 16 öre, säger Anna Lasses.

Förskollärare med legitimation

Andel förskollärare med lärarlegitimation i några kommuner.

Nacka: 30 procent

Solna: 21 procent

Sollentuna: 35 procent

Stockholm: 31 procent

Sundbyberg: 38 procent

Visa merVisa mindre