Stödet. För Magnus Nilsson, längst till vänster i bild, har Måsen varit ovärderligt. Han hade inte varit där han är idag utan Martin Hietala och Johanna Lindholm. Foto: Pekka Pääkkö

"Utan ett öppet Måsen hade jag varit död i dag"

När Magnus Nilsson sökte hjälp för drygt 1,5 år sedan kom han direkt från gatan. Efter avgiftning och behandlingshem hamnade han på Måsen. – Tack vare dem har jag fått tillbaka livslusten, säger han.

  • Publicerad 14:19, 14 dec 2021

– Det är viktigt att komma ihåg att man är sjuk, inte en dålig människa.

För 10 år sedan kom Magnus Nilsson till Måsen för första gången, då 35 år med en sambo och en relativt nyfödd dotter hemma. I maj 2020 kom han tillbaka, hemlös och utan något som han tidigare värdesatt. Drogen var viktigast, den blev ett sätt för honom att fly när han inte stod ut med sig själv. 

– Jag har nått botten många gånger, det kommer nya och djupare bottnar hela tiden. Den här senaste gången skulle jag ha dött om jag inte sökte hjälp. Det var de två valen jag hade, säger Magnus Nilsson.

Även om inte han blev drog- och alkoholfri efter första gången så säger han att varenda timme på stolarna i behandlingsrummet på Måsen har gett något.

– Man kommer varandra nära och yttrar saker man inte har sagt till någon tidigare och försöker vara ett stöd för varandra.

Livslång sjukdom. Martin Hietala och Magnus Nilsson berättar om hur viktigt det är att fortsätta ta emot hjälp, att det är en sjukdom som kräver livslång behandling. Foto: Pekka Pääkkö

Livslång sjukdom

Nu sitter Magnus på Måsen tillsammans med drog- och alkoholterapeuten Martin Hietala och gruppledaren Johanna Lindholm. Han är 45 år och har varit nykter och drogfri i drygt 1,5 år. Han har ett jobb och kontakt med sin dotter igen.

– Jag är oändligt tacksam för vad Måsen och Tyresö kommun har gjort för mig personligen. Tack vare dem har jag fått tillbaka livslusten och ett liv. Jag har lärt mig att hantera livet som det är för alla, upp och ner. 

Magnus håller på att ta revansch på livet, men hans sjukdom kommer finnas kvar för alltid.

– Om jag inte behandlar min sjukdom så kommer den tillbaka.

Men han känner sig trygg med att det finns hjälp att få i Tyresö. Efter Måsen finns det många självhjälpsgrupper.

– Det finns inga garantier, med oddsen är bättre om man fortsätter gå på gå på självhjälpsmöten efter behandlingen, säger Martin Hietala.

Många kommuner runtomkring har inte haft öppet på samma sätt som Måsen, en del har haft öppet via skype. För Magnus var det livsavgörande att Måsen hade öppet.

– Om Måsen inte hade haft öppet under pandemin så hade jag inte levt i dag.

https://www.mitti.se/nyheter/pandemin-slar-hart-mot-missbrukare/repukC!n2aWonFLbTRecrXBWQ8guQ/