I helgen kommer en släng av höstsol till huvudstaden. Passa på att gå ut! Foto: Mostphotos

Ut och njut – i helgen kommer sommarens sista suck

Kyla, mörker och snökaos i Stockholmstrafiken är inte långt borta. Men i helgen finns en chans för soldyrkaren att fly den överhängande verkligheten.

  • Publicerad 11:42, 12 okt 2018

Många är nog kräsna med temperaturen efter den extremt varma sommaren. Men det är bara att inse: Vi går mot kyla, mörker och dagliga farhågor över snökaos i Stockholmstrafiken.

Däremot är det inte riktigt dags än, och för alla soldyrkande stockholmare kommer en chans att att fly den överhängande verkligheten redan nu i helgen.

Prognosen visar nämligen på onormalt höga temperaturer.

Kan vara Brittsommar på gång

– Det bjuds på några riktigt soliga dagar. Under fredagen väntas temperaturer upp emot 18 grader och på lördagen och söndagen kan det till och med bli ännu nån grad varmare, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Är det hela det som brukar kallas Brittsommar?

– Nja, alltså Brittsommar säger man ju om en varmare period under hösten. Vanligtvis infaller denna kring namnsdagen för Britta, därav namnet, och det är ju den 7 oktober. Men jag tycker definitivt att den här helgen ändå kan kallas en Brittsommar.

Verkligheten kommer ikapp

Men värmelyckan riskerar att bli kortvarig och allt tyder på att alla höstruskfanatiker snart kan få jubla igen.

– Kikar vi på nästa vecka ser vi ett mer lågtrycksbetonat väder med betydligt svalare luft. Men vi jobbar ju med tiodagarsprognoser och det finns inget som säger att värmen inte helt plötsligt kan komma tillbaka igen, lugnar Marcus Sjöstedt.

Hur kommer du ta vara på helgen?

– Jag bor i centrala Stockholm och kommer nog ta en promenad genom Gamla stan. Ett tips är att hitta en soluppvärmd vägg att luta sig emot.