Gick rockmusikerlinjen ihop. Ola Göransson och My Olasdotter har nyligen startat band tillsammans med fem andra musiker. Nu hyr de replokal i musikgaraget på Hagagatan. Foto: Linda Gren

"Ut med bilarna och in med kulturen" – garage på Hagagatan ombyggt till musikhus

Efter att ha letat i hela stan efter lämpliga replokaler byggde Medborgarskolan om sitt eget garage på Hagagatan. Nu trängs etablerade artister med nystartade band och intresset för att repa där är stort.

  • Publicerad 10:33, 6 nov 2015

Lukten av målarfärg är fortfarande skarp i musikhuset som så sent som i somras användes som ett parkeringsgarage. Här finns nu 23 rum som hyrs månadsvis av olika band och ett som går att hyra tre timmar åt gången. Att behovet av replokaler är stort råder det ingen tvekan om. Alla rum hyrdes ut direkt.

– Det har varit ett rekordintresse. Vi får ungefär fem förfrågningar om dagen och har mellan 150 och 200 personer som står i kö för att få hyra. Vi håller dessutom på att bygga en fullt utrustad studio här som banden och folk som inte hyr lokal ska kunna använda, säger Philip Cassius, musikansvarig på Medborgarskolan.

Etablerade musiker samsas med nystartade band

Bland banden i det nya musikhuset finns både etablerade musiker – som Tityos och Veronica Maggios bandmedlemmar – men också helt nystartade grupper. En som hyr tillsammans med sitt ännu namnlösa band är My Olasdotter.

– Vi gick rockmusikerlinjen tillsammans på Birkagården. Jag hittade den här lokalen på nätet och sökte direkt. Vi betalar 4000 i månaden för rummet och har tillgång till det dygnet runt, säger My Olasdotter.

Hon berättar att det är svårt att hitta bra replokaler.

– När det väl dyker upp någon ledig lokal är det ofta 20 band som står i kö och oftast behöver man dela med andra. Här kan vi lämna instrumenten när vi går hem på kvällen, säger My Olasdotter.

"Letat länge"

Medborgarskolan har länge letat efter lämpliga lokaler för ett musikhus.

– Vi har verkligen sökt från norr till söder. Sen tänkte vi: varför inte göra om vårat eget garage? Ut med bilarna och in med kulturen, säger Philip Cassius, som berättar att ett orosmoment varit att ljudet ska "läcka" upp i Medborgarskolans lokaler ovan jord.

– Vi har så mycket annan verksamhet, som gymnasiet, så det har varit väldigt viktigt att isolera ordentligt, säger Philip Cassius.