Urban vill ge bort sin hemliga trädgård

Urban Larsson har bott i Kyrkbyn i 30 år, och det tänker han fortsätta med. Men eftersom han inte odlar i sin stora trädgård annonserar han nu efter folk som vill använda den – helt gratis.

  • Publicerad 12:00, 15 jul 2019

I Francis Hodgson Burnetts roman ”Den Hemliga Trädgården” från 1910 upptäcker tioåriga Mary Lennox en rostig gammal nyckel till en stor port i en mur ute på sin farbrors gods.

Bakom porten ligger en trädgård, igenväxt och mossig, växterna vissna och bruna. Åratal har gått sedan någon skötte om den.

Men trädgården ligger bara i dvala.

Under ogräset och bråtet finns det liv, och snart spirar där både knoppar, färggranna blommor, och gröna blad.

Gräsmatta istället för land

Riktigt så långt har det inte gått med 74-årige Urban Larssons trädgård i Täby Kyrkby. Han orkar fortfarande ta hand om det viktigaste, även om nästan alla land och odlingar är borta sedan över tio år.

Men precis som i Mary Lennox hemliga trädgård finns det potential. Gräsmattor och rabatter där Åkervinda tagit över, som bara väntar på att få göras om till potatisland eller rabarberodlingar.

Urban Larsson fick idén från ett TV-program med ett liknande upplägg, och grunnade på det i något år innan han gjorde slag i saken. Foto: Christian Lärk

Nu vill han att någon som verkligen orkar och vill odla ska få chansen.

– Det finns ett ställe där man kan ha ett långt land, men där jag bara har gräs. Det känns lite meningslöst, som att jag sitter och tjyvhåller på det, säger Urban Larsson.

Vill dela med sig av tomten

På uteplatsen i skuggan på baksidan har han dukat fram kaffe och mjuk kaka. Att tacka nej och säga att man försöker dra ner på kaffet förstår han sig inte på.

– Dra ner! Det säger man väl om medicin och piller, inte kaffe?

Urban har bott i sitt hus i Täby i 30 år, och läst tidningen Mitt i sedan den kom. I veckan har han satt in annonser för att helt enkelt ge bort sin trädgård – eller åtminstone delar av den.

Hittills har två personer hört av sig och verkar intresserade. Exakt hur mycket av trädgården han vill ge bort är inte bestämt.

– Jag tar ett resonemang med den som är intresserad, de får börja med en fläck sen tar vi det därifrån. Men jag har inget behov av gräsmatta, förutom här vid uteplatsen för här ligger ungarna och så när de är här, säger han.

”Här hör man nästan hur det växer, det känner jag ju” säger Urban Larsson. Foto: Christian Lärk

Hela tomten är runt 900 kvadratmeter. Längs kortsidorna ligger de långa smala sträckorna han odlat mycket på förut, och bland annat haft ett hallonland på.

– Tyvärr har jag inte min gumma med mig längre, hon är ängel nu sen åtta år, och hon var nästan ännu mer odlingsintresserad än jag.

Han spricker upp i ett leende:

– Jag minns när hon kokade soppa på bondbönor vi odlat själva, jävlar vad gott det var, säger han.

Inga planer på att flytta

Folk har sagt åt honom att han borde sälja huset om han inte vill odla i trädgården. Men då skulle han få en mångdubbelt högre månadskostnad, eftersom huset redan är betalt.

Han känner dessutom många andra som är i samma situation, och hoppas att hans projekt ska inspirera fler att göra samma sak.

– Det är ingen mening med att jag flyttar, men jag har ju en trädgård som är jättestor. Jag tycker att jag har lagt beslag på en massa värdefull mark, som någon längtar efter att få använda. Lite dåligt samvete kan man väl säga.

Om tidningsannonserna inte ger frukt tänker han åka runt och sätta upp egna affischer på kolonilotter.

– Det är nästa steg, säger han.

När allt är på banan med trädgården hoppas han på att bara kunna ta det lugnt.

– Här sitter jag jäkligt skönt. Det är kul att resa också. Det kan jag göra sen, från 75 till vad det nu blir. 75 till 76, eller 75 till 85, det vet man ju inte.