Den fräna lukten av brand och kol i sticker i näsan när Johanna Westeson, ordförande i Flatens bastuförening, närmar sig omklädningsrummet som brann på Flatenbadet i juni.

Klädkrokar, armeringsjärn och förkolnat trä ligger huller om buller på marken.

– Det ser läskigt ut, säger Johanna Westeson.

Byggnaden var grönklassad av Stockholms stadsmuseum och betraktad som särskilt värdefull ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Besökare chockades och omklädningsrummen stängdes för säsongen.

Vill ha bastu före 2022

Men tragiken kan föra med sig något positivt för alla som längtar efter en bastu och vill att Flatenbadet ska vara mer tillgängligt även när sommaren ebbat ut.

Skarpnäcks stadsdelsnämnd har tidigare försökt få 700 000 kronor i trygghetsmedel av Stockholms stad för en bastuflotte och belysning till Flatenbadet. Men staden tycker inte att den skulle höja tryggheten nämnvärt och sade före sommaren nej för andra gången.

När det eldhärjade omklädningsrummet nu ska byggas upp har stadsdelen bett fastighetskontoret att undersöka möjligheten att vinterbona det och inrymma en bastu.

– Min utgångspunkt är att vi får en bastu till Flaten och att det blir så bra som det kan bli inom min mandatperiod som går ut 2022, säger Ewa Larsson (MP), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Hett intresse

Peter Lundell, teknikförvaltare på fastighetskontoret, bekräftar bastuplanerna.

– Vi tittar på det men det måste finansieras på något sätt. Hur det ska gå till har vi ingen aning om i dagens läge, säger han.

Ett hundratal personer har anmält till Flatens bastuförening att de är beredda att betala en årsavgift på omkring 500 kronor till föreningen och vara med och sköta drift och underhåll av en bastun.

– Jag tror att ännu fler är intresserade när det här får uppmärksamhet, säger Johanna Westeson.

Långt till vattnet

Hon ser en nackdel.

– Det är ju långt från omklädningsrummen ner till vattnet. Men det verkar vara enda möjligheten. Men det kräver ju att det blir en upplyst väg från omklädningsrummen ner till vattnet för att det ska gå att använda den under mörkare årstider.

Stockholms stads mål är att det nya omklädningsrummet – med eller utan bastu – ska vara klart till sommaren.

– Det vore jättetrevligt om det är klart till badsäsongen. Men jag tror att det blir svårt, jag tror att vi behöver hela nästa år på oss, säger Peter Lundell.