Vandrare. Hunden Diesel, 11, är alltid med när Gunnika Isaksson-Lutteman vandrar i skärgården. Foto: Claudio Britos

Upptäck skärgården med vandringskängorna på

Sommar, sol... och coronatider. Ett sätt att "hemestra" är att vandra i Stockholms skärgård. Gunnika Isaksson-Lutteman har älskat friluftsliv sedan barnsben och vill att fler ska hitta ut till öarna.

  • Publicerad 14:43, 7 aug 2020

Det blåser men solen ligger på när vi träffar Gunnika Isaksson-Lutteman vid färjeläget på Rindö. Själv har hon bott i Vaxholm i tio år och är uppväxt norr om Stockholm.

På frågan när hon började intressera sig för friluftsliv svarar hon att hon alltid älskat det.

– Jag har varit ute i naturen sedan jag var barn. 2012 började jag skriva guideböcker och bakgrunden till det var att jag var på ett ute­äventyr varje helg i ett år. Att vara ute betyder allt för mig, man tänker bra och blir glad, säger Gunnika Isaksson-Lutteman, som är aktuell med boken Vandra i Stockholms skärgård.

Diesel är alltid med

Vi går en runda på Rindö medan vi pratar, och 11-åriga hunden Diesel, som alltid är med när Gunnika vandrar, går i täten.

– Diesel visar vägen. Just den här leden på Rindö ska man absolut gå om man är intresserad av militär historia, säger Gunnika Isaksson-Lutteman, som har svårt att nämna några favoritvandringar.

– Alla har olika karaktär och det beror på vad man vill se och göra, säger hon och fortsätter:

– I södra skärgården, till exempel på Utö, finns det gott om sandstränder om man gillar det, i mellersta är det mer krogtätt om man vill vandra och äta gott på någon skärgårdsrestaurang. I norra skärgården är det lite kargare.

Foto: Claudio Britos

Van. Gunnika Isaksson-Lutteman har alltid älskat friluftsliv och har skrivit flera guideböcker. Foto: Claudio Britos

Vandringshund. Diesel, 11, är van att vandra. Foto: Claudio Britos

Gunnika Isaksson-Lutteman tror att många har en bild av skärgården som otillgänglig, men så är det inte menar hon.

– Många öar kan man ta sig till med Waxholmsbåt och numera finns ju Nord-Sydlinjen som går genom hela skärgården.

Ökat intresse för att vandra

Under den rådande coronapandemin har hon märkt att fler är ute och vandrar.

– Det är stor skillnad! Jag tycker bara att det är positivt att folk hittar ut. En del vill gå själva och inte träffa någon och då rekommenderar jag att satsa på våren och hösten, säger Gunnika Isaksson-Lutteman.

Varför ska man som innerstadsbo åka ut och vandra i skärgården?

– För att det är väldigt nära och enkelt, båtarna är som havets bussar. Det passar alla plånböcker. Man kan välja den billigare varianten där det enda som behövs är sköna skor och en matsäck. Dessutom är det väldigt kravlöst i naturen, förhoppningsvis kan man släppa vardagsstressen.

Vad behöver man annars tänka på?

– Det finns mycket fästingar så det är bäst att kolla sig noga när man har varit ute och självklart ska man vara TBE-vaccinerad. Långbyxor är bra men det är ju inte alltid man vill ha det när det är varmt. Sen gäller det att passa båten. Alla öar har inte övernattningsmöjligheter och ofta behöver man längre tid än man tror för att vandra. Det kan se ut som en kort sträcka på kartan, men till exempel tar det ju längre tid att gå på klippor än på grusvägar, säger Gunnika Isaksson-Lutteman och fortsätter:

– Och så vill man ju inte stressa utan njuta och kanske sätta sig och fika på vägen.

Tips på öar att vandra på

Lidö i norra skärgården

”Fin tur i pittoreskt skärgårdslandskap och förstklassig restaurang”.

Det går att ta sig dit med båt från Strömkajen, resan tar cirka 3 h och 40 minuter. Man kan också till exempel ta buss 676 från Tekniska högskolan, byta till buss 631 vid Campus Roslagen och gå av vid Räfsnäs brygga och där ta båt mot Fejan. Den turen tar cirka 2 h och 40 minuter.

Finnhamn och Ingmarsö i mellersta skärgården

"Det är gulligt och idylliskt och där finns roddbåtar längs båtluffarleden att låna så att man kan ro mellan öarna".

Det går att ta sig till Finnhamn med båt från Strömkajen, resan tar cirka 3 h. Man kan också ta buss från Slussen till Boda eller Lillsved på Värmdö och därifrån ta båt.

Utö i södra skärgården

”Sköna sandstränder, klippbad och mäktig havsutsikt”.

Det går att ta sig till Utö med båt från Strömkajen, resan tar 3 h och 45 minuter. Man kan också till exempel åka pendeltåg till Västerhaninge och sedan buss 846 till Årsta brygga och därifrån ta båten.

Kolla sl.se och waxholmsbolaget.se för tider och alternativa färdvägar.

Visa merVisa mindre

Rindö. Ön är cirka fem kilometer lång och 1,2 kilometer bred. Det finns vägfärjeförbindelse och det är möjligt att ta sig dit kollektivt med buss. Det går även båtar dit, bland annat från Strömkajen. Foto: Claudio Britos

Rindö

Rindö har försvarshistoriskt varit en viktig ö. På öns östra sida finns bland annat Byviksfortet och Oskar-Fredriksborgs befästning som anlades för att bevaka Oxdjupet.

På öns västra sida finns Rindö redutt som byggdes för att komplettera Vaxholms kastell och försvara inloppet till Stockholm via Kodjupet och Norra Vaxholmsfjärden. Fästningen uppfördes 1858–1863.