Upprustningen av gröna linjen mot Hässelby skjuts på framtiden. År 2020 planeras arbetet göras. Hela linjen mellan Alvik och Hässelby kommer då vara avstängd i upp till ett halvår. Foto: Tomasz Pozar

Upprustningen av gröna linjen uppskjuten

Nya spårvagnar i city istället för upprustning av gröna linjen. Den planerade tunnelbaneupprustningen skjuts på framtiden. 2020 påbörjas arbetet enligt det nya budet.

  • Publicerad 22:43, 28 apr 2015

Gröna linjen till Hässelby är sliten och har i flera år varit i behov av upprustning. Planen var att arbetet skulle startat redan förra året. 

Alla stationer ska renoveras eller byggas om och ansiktslyftet ska leda till bland annat färre trafikstörningar och "attraktivare kundmiljö" . Men nu har hela projektet skjutits på framtiden. 

– Det fanns inte utrymme i budget eftersom gjordes omprioriteringar till andra projekt, säger Anna Melin, projektledare på SL. 

Vad var det som gjorde att Gröna linjen prioriterades ner?

– Vi gör sådana här prioriteringar hela tiden. Det bedömdes att det var andra saker som var mer akuta, säger Anna Melin. 

Förra året gjorde SL en del av de mest akuta reparationerna på gröna linjen. Bland annat byttes några stålbroar ut. Men den mer omfattande upprustningen får alltså stå tillbaka för bland annat. Bland annat går pengarna till att öka kapaciteten på Roslagsbanan, nya spårvagnar i city och tätare trafik på röda linjen. 

Och gröna linjens upprustningen får vänta. Nu är planen att den ska starta år 2020. 

– 2018 ska vi inleda en programstudie där vi går igenom i detalj vad vi ska göra, sedan 2020 är det genomförande, säger Anna Melin.