Nyligen kom beskedet från kommunen att 1800-talstorpet Nybygget i Kyrkhamn rivs. Men de andra byggnaderna i naturområdet kan stå inför ett ansiktslyft.

Husen byggdes runt förra sekelskiftet när Lövsta sopstation var nyöppnad, men flera används bara sparsamt i dag.

Vatten och avlopp

Vatten och avlopp kan komma att dras till byggnaderna inom kort. Byggnaderna har potential att kunna användas bättre, menar fastighets- och bostadsrådet Dennis Wedin (M).

– Det finns så många historiska delar som vi måste bevara. Men de måste tjäna människorna och Kyrkhamn på bästa sätt. Alternativet är att några byggnader till slut förfaller, säger han.

Praktfulla Ingenjörsvillan som tidigare använts till konferenser, kurser och bröllop kan komma att stängas för allmänheten.

– Den kanske är lämpligare som privatbostad. Det är något vi kollar närmare på, säger Dennis Wedin.

Foodtrucks och kafé

Kontorsvillan från 1902 har stått tom och har inte kunnat nyttjas som varken ordentligt kafé eller restaurang på grund av bristen på fungerande va.

I Lövsta skola finns lokaler för konst och kultur, men Dennis Wedin tror att det finns potential för fler utställningslokaler.

– Gårdsförsäljning, pop up-försäljning, foodtrucks, aktiviteter, vandringar och events skulle också kunna bli aktuellt i Kyrkhamn. Där skulle lokala föreningar kunna involveras.

Kan en för dyr VA-offert innebära att ni river fler byggnader?

– Jag är övertygad om att vi kommer vidare med vatten och avlopp, men vi kanske måste göra prioriteringar. Vi kommer återkomma kring den exakta tidsramen och kostnaderna. Just nu utreds vilken lösning som rekommenderas.

Men 1800-talstorpet river ni?

– Där finns en rasrisk och det saknas potential för fastigheten. Vi måste våga ta sådana steg när det inte är rimligt med investeringar. Men ingen annan rivning är aktuell, säger Dennis Wedin.