Perrongpöl. Så här såg det ut på torsdagen på perrongen för tågen som går mot Hässelby strand. Foto: Alexander Kuronen

Upprustade t-banestationen läcker

Den som besökte Fridhemsplan på torsdagen riskerade att bli blöt om fossingarna. Taket på den nyrenoverade t-banestationen hade börjat ta in vatten.

  • Publicerad 11:57, 30 jul 2020

Stationen öppnade i september i fjol, efter att ha varit stängd för resenärer i nästan tre månader. Då hade bland annat taket ovanför tågen mot Hässelby rustats upp.

Att stationen varit öppen i snart ett år hindrar dock inte barnsjukdomar från att ge sig till känna, vilken torsdagens läcka demonstrerade. Exakt vad den beror på var på eftermiddagen ännu inte känt.

– Det regnade lite i natt, men med så stor mängd vatten kan det vara ett avlopp som sprungit läck, säger Ali Al-Nakkash, projektledare på Region Stockholm/SL.

Han fortsätter:

– Det är inget som är akut, utan kommer att åtgärdas de närmaste dagarna. Vi kommer att sätta upp droppkoppar och omleda vattnet.

Enligt Ali Al-Nakkash är upprustningen av Fridhemsplans tunnelbanestation unik.

– När man gör ett sånt här arbete brukar inte anläggningen bli tillgänglig för resenärer förrän ett par år efter. Då brukar man jaga tillbaka allt vatten som tar sig ner. Det här är ett efterarbete som kommer att pågå ett par år, säger han.

Byggdes på 1950-talet

Att t-banestationer i bergrum tar in en viss mängd vatten är inget märkligt i sig, enligt SL. Taket ovanför den aktuella perrongen vid Fridhemsplan har tagit in vatten ”sedan stationen byggdes”, vilket var på 1950-talet.

– Det är väldigt svårt att få det helt tätt. Det är sprickor i berget överallt där det kan sippra in lite dagvatten eller grundvatten. Du kan åka till vilken station som helst så kommer du att se att det finns lite vatten som droppar, säger Claes Keisu på SL.

Han ger också resenärerna några lugnande ord:

– Så länge det inte droppar på dem behöver de inte vara oroliga. Och vi har full koll på konstruktionen, det är inte så att taket kommer att rasa in.

Renovering av Fridhemsplans t-banestation startar igen