"Många minnen". Suren Sargsyan kommer sakna sitt Snösätra och säger att rivningen innebär stora problem för företaget han jobbar på. Foto: Martin Brusewitz

Upprört i Snösätra efter rivningsbeskedet

Södra delen av Snösätra industriområde – och världskänd graffitidestination – ska rivas i sommar. Nio stycken verksamheter har sagts upp. Vissa av dem är upprörda.

  • Publicerad 17:08, 25 feb 2020

Måndag mitt på dagen i Snösätra. Luften är kall och får arbetande händer att stelna. Men solen lyser. Graffitimålningarnas färger blir skarpa i vinterljuset.

Suren Sargsyan försöker få en stor gul lastbil att starta. Men motorn förblir lika stilla som området i övrigt. Han är den enda personen som syns till på Snösätragränd.

– Det är många som redan lämnat området. I stort sett alla på höger sida av vägen har packat ihop och flyttat redan, säger han.

Suren Sargsyan har jobbat i Snösätra i några år för företaget Stockholms lastbilsverkstad. Han älskar området. Graffitin, festerna på klubben i den stora byggnaden på vänster sida, alla karaktärer som rör sig där.

– Det finns mycket minnen här, mycket minnen. Det är en speciell plats. Målningarna är så vackra. Det där är min favorit, säger han och pekar på en målning föreställande två enorma dödskallar vända mot varandra bredvid texten "Broken Earth".

Trasig jord. Just det är en av anledningen till att hela området nu ska rivas i sommar. Marken är kontaminerad efter att under årtionden matats med gifter från industrier på plats. Nu ska marken återställas av kommunen och bli natur igen. Södra delen av Snösätra ska ingå i det naturreservat som upprättas.

Snart slut. I sommar börjar rivningen av området. Nio företagare har sagts upp. Foto: Martin Brusewitz

Suren Sargsyans favoritmålning i området. Foto: Martin Brusewitz

Suren Sargsyan omfamnar den stundande förändringen. Trots hans kärlek för det lilla området och de tjugotalet byggnaderna täckta av högklassig graffiti som står här så sörjer han inte dess snara demolering.

– Se bara hur smutsigt det är här. Ingen städar, ingen håller ordning. Det är så klart inte bra för oss och vårt företag att området töms nu. Det kommer gå mycket energi för oss och vi förlorar tid och pengar. Men jag kan inte bara tänka på ett eller några företag. För hela samhället blir det bättre. Det blir natur här igen, det blir jättefint.

"Fantastiskt kulturområde"

Men alla i området har inte samma sorglösa inställning till den kommande rivningen som Suren. I områdets största byggnad har Sebastian Lopez sitt företag Technohearts AB som hyr ut ljud- och ljusutrustning till evenemang. Sebastian Lopez, som kommer från en musikfamilj (hans syster är artisten Denise "DeDe" Lopez), har även byggt en musikstudio i byggnaden och under vinterhalvåret anordnar han klubb i lokalen. Två konstnärer har ateljé i huset och flera hobbymekaniker hyr verkstadsutrymme på bottenplan.

– Det här är ett fantastiskt kulturområde. Jag förstår inte poängen med att riva det! Eller jag förstår skjulen men att ta bort husen och de målade väggarna, att kasta ut företag och etablerade kulturverksamheter... det tycker jag är helt absurt, säger Sebastian Lopez.

Hans hus har blivit som en sorts alternativ fritidsgård och en samlingsplats för ungdomar, säger han. I husets bakre del har en stor skateboardramp byggts och till musikstudion kommer ungdomar på besök och får lära sig dj:a.

– Vår närvaro, tillsammans med andra seriösa aktörer, har gjort hela området lugnare och hållit kriminaliteten borta. Jag oroar mig för vad som ska ske om vi slängs ut. Jag tror inte att kommunen förstår vad vi sysslar med här, säger han.

Sedan 2014 har väggarna i Snösätra industriområde varit täckta av graffiti. Foto: Martin Brusewitz

Vad är Snösätra?

Snösätra är ett industriområde mellan Rågsveds centrum och sjön Magelugnen.

Familjebostäder och NCC ansökte gemensamt om markanvisning på platsen för ”Snösätra trädgårdsstad” 2003 men det blev inget av projektet.

2014 fick graffitikonstnärer tillåtelse av markägarna att täcka de grå cementväggarna med väggmålningar.

2018 togs beslutet att områdets södra del ska rivas och bli en del av det naturreservat som upprättas.

I januari 2020 sades nio företagare i området upp och till sommaren 2020 ska området börja rivas.

Visa merVisa mindre