Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharsiftelsen, som driver Jacobiskolan i Vällingby har alltså fått samtliga sina godkännanden återkallade. Det betyder att Jacobiskolan, det nya namnet på Al-Azharskolan, stängs till sommaren.

På skolan går cirka 700 elever och, enligt uppgifter från föräldrar, ett hundratal anställda.

Facebook-upprop mot beslutet

När Mitt i var på plats utanför skolan i början av veckan var frustationen stor.

– Är ägarna olämpliga, kräv förändringar där. Men varför ska barnen och föräldrarna straffas? Hur många föräldrar har Skolinspektionen intervjuat om skolan? säger pappan Amel Olevic, 42, från Sundbyberg som sedan åtta år tillbaka har sina barn här.

Amel Olevic har tillsammans med en grupp föräldrar dragit i gång ett Facebook-upprop som snabbt fått över 500 medlemmar.

https://www.mitti.se/vasterort/skolinspektionen-stanger-omstridd-vallingby-skola/repvcr!sg6@zLF2XcNLxlqo4u6SQ/

Man har även startat en petition med över 1 000 underskrifter mot Skolinspektionens beslut, berättar han.

– Vi kommer göra våra röster hörda, och ska se till att beslutet överklagas. Staten måste kunna hantera ledningen utan att det går ut över barnen och föräldrarna.

Lärare: Eleverna som drabbas

Amel säger att han ville ha en muslimsk skola där barnen skulle trivas.

– Vi har erfarenheter från andra skolor, både muslimska och kommunala, där kränkningar och mobbning skett. Här har barnen stormtrivts från dag ett, säger han.

"Familjerna och eleverna drabbas"

Läraren Mats är på väg in i sin bil på parkeringen. Han har jobbat i ett tiotal år på skolan och är märkbart påverkad av beskedet.

– Även om det begåtts fel så är det ju familjerna och eleverna som drabbas. Det är väldigt, väldigt sorgligt allt, säger han.

Visste ni om att skolan granskades?

– Jag kände bara till det som ligger bakåt i tiden. Man har inte känt sig helt trygg, men detta kom som en blixt från en klar himmel, säger han.

Mamman Salwa stod utanför sin bil när Mitt i var på plats. Hon underströk att skolans styrelse faktiskt förändrats.

– Man försöker sköta sig, men inget verkar hjälpa. De kritiseras ändå. Det är friskolorna man går på. Antingen kritiseras de för att vara vinstdrivande eller för att de slösar pengar, säger hon.

https://www.mitti.se/vasterort/skolinspektionen-stanger-omstridd-vallingby-skola/repvcr!sg6@zLF2XcNLxlqo4u6SQ/

Vårterminen blir alltså den sista för eleverna på skolan. Stockholms stad och andra kommuner med elevansvar måste nu erbjuda platser på kommunala skolor.

Mitt i har utan framgång sökt skolans rektor Hussein Ibrahim.