Upprört. Föräldrar Mitt i pratar med på måndagen är överraskade och frustrerade över beskedet att Jacobiskolan stängs. Amel Olevic har tre barn på skolan i dag och tycker att Skolinspektionen gått för långt. "Vi föräldrar tycker skolan fungerar väl", säger han. Foto: Stefan Källstigen

Upprört bland föräldrar efter beslutet om Jacobiskolan

Vårterminen ut, sedan stängs Jacobiskolan. Flera föräldrar med barn på skolan var upprörda över Skolinspektionens beslut, när Mitt i träffade dem i början på veckan.

  • Publicerad 17:32, 25 mar 2022

Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharsiftelsen, som driver Jacobiskolan i Vällingby har alltså fått samtliga sina godkännanden återkallade. Det betyder att Jacobiskolan, det nya namnet på Al-Azharskolan, stängs till sommaren.

På skolan går cirka 700 elever och, enligt uppgifter från föräldrar, ett hundratal anställda.

Facebook-upprop mot beslutet

När Mitt i var på plats utanför skolan i början av veckan var frustationen stor.

– Är ägarna olämpliga, kräv förändringar där. Men varför ska barnen och föräldrarna straffas? Hur många föräldrar har Skolinspektionen intervjuat om skolan? säger pappan Amel Olevic, 42, från Sundbyberg som sedan åtta år tillbaka har sina barn här.

Amel Olevic har tillsammans med en grupp föräldrar dragit i gång ett Facebook-upprop som snabbt fått över 500 medlemmar.

Skolinspektionen stänger omstridd Vällingby-skola

Man har även startat en petition med över 1 000 underskrifter mot Skolinspektionens beslut, berättar han.

– Vi kommer göra våra röster hörda, och ska se till att beslutet överklagas. Staten måste kunna hantera ledningen utan att det går ut över barnen och föräldrarna.

Lärare: Eleverna som drabbas

Amel säger att han ville ha en muslimsk skola där barnen skulle trivas.

– Vi har erfarenheter från andra skolor, både muslimska och kommunala, där kränkningar och mobbning skett. Här har barnen stormtrivts från dag ett, säger han.

Ifrågasätter. En pappa som inte vill ha med sitt namn i tidningen kallar beslutet för "katastrofalt." "Det finns ingen grund för beslutet. Vi är jättenöjda med skolan", säger han. Foto: Stefan Källstigen

Upprört. Amel Olevic säger att alla hans barn trivts på skolan från första dag. Foto: Stefan Källstigen

"Familjerna och eleverna drabbas"

Läraren Mats är på väg in i sin bil på parkeringen. Han har jobbat i ett tiotal år på skolan och är märkbart påverkad av beskedet.

– Även om det begåtts fel så är det ju familjerna och eleverna som drabbas. Det är väldigt, väldigt sorgligt allt, säger han.

Visste ni om att skolan granskades?

– Jag kände bara till det som ligger bakåt i tiden. Man har inte känt sig helt trygg, men detta kom som en blixt från en klar himmel, säger han.

Mamman Salwa stod utanför sin bil när Mitt i var på plats. Hon underströk att skolans styrelse faktiskt förändrats.

– Man försöker sköta sig, men inget verkar hjälpa. De kritiseras ändå. Det är friskolorna man går på. Antingen kritiseras de för att vara vinstdrivande eller för att de slösar pengar, säger hon.

Skolinspektionen stänger omstridd Vällingby-skola

Vårterminen blir alltså den sista för eleverna på skolan. Stockholms stad och andra kommuner med elevansvar måste nu erbjuda platser på kommunala skolor.

Mitt i har utan framgång sökt skolans rektor Hussein Ibrahim.

Foto: Stefan Källstigen

Detta har hänt inom skolkoncernen

2017: Granskade Diskrimineringsombudsmannen, DO, grundskolan i Vällingbys dåvarande val att ha könsuppdelad idrott. DO slog fast att det skulle kunna göra att elever diskriminerades och efter det ska uppdelningen ha upphört, enligt skolan.

2019: Dömdes grundaren till stiftelsen samt tre andra personer till fleråriga fängelsestraff. Det sedan de tog ut 11 miljoner kronor som egentligen skulle ha gått till skol- och förskoleverksamheten i Vällingby och Hjulsta. De fyra tvingades betala tillbaka nästan 4,5 miljoner i skadestånd till stiftelsen.

 Pengarna skulle användas till att starta en bankverksamhet, men våren 2016 fick de avslag av Finansinspektionen. Enligt stiftelsen var syftet att säkra skolverksamheten och tillhandahålla lån till den muslimska gruppen i Sverige, vars religion förbjuder lån mot ränta. Men enligt domstolen var detta inte förenligt med stiftelsens ändamål.

2020: Beslutade utbildningsnämnden i staden att dra in tillstånden för Al-Azhars förskolor i Vällingby och Hjulsta. Enligt nämnden hade stiftelsen inte lyckats redovisa vad skattepengarna används till och man anses sakna ekonomiska förutsättningar att följa föreskrifterna. Beslutet verkställdes 2021.

2021: Skolinspektionen stänger två Al-Azharskolor i Örebro, sedan man bland annat fått uppgifter om att en person valts in i styrelsen som återvänt till Sverige från Syrien, där han i samband med krig ska ha haft som syfte att ansluta sig till en terrororganisation. Han ska enligt uppgifter från Säpo under 2021 vara anhängare av våldsbejakande islamism. Enligt Säpos bedömning skulle Al-Azharstiftelsen i Örebro vara en verksamhet där barn troligtvis utsattes för radikalisering.

2022: Skolinspektionen drar in tillståndet för Jacobiskolan i Vällingby och för två gymnasieskolor i Stockholm och Göteborg som det stiftelseägda företaget Edinit AB driver, International IT College of Sweden i Vasa-stan och dess systerskola i Göteborg.

Visa merVisa mindre