Informationsmöte. Ett 50-tal hade sökt sig till Kungsholmen för kvällens möte. Foto: Patrik Wirén

Upprörda känslor under möte om byggavfall på Östermalm

Den nya anläggningen i Frihamnen som ska separera rent avfall från förorenat skapar starka känslor hos de boende i området. Under kvällens informationsmöte hettade det till rejält.

  • Publicerad 22:07, 5 dec 2018

– Hur kan de planera för 300 lastbilar om dagen?

Marie Linnqvist är på plats i god tid innan informationsmötet i Tekniska Nämndhuset på Kungsholmen. Och hon är upprörd.

– Vi har köpt en lägenhet i närheten av tältet och undrar varför man lägger den där. Hur ska någon vilja bo där? Och varför har de inte informerat oss tidigare, frågar hon sig och tillägger att hon fick höra talas om det genom Östermalmsnytt.

Anledningen till de starka orden är en ny anläggning i Frihamnen där rent avfall ska separeras från förorenat innan det fraktas vidare. Stockholms stad vill minska lastbilstransporterna genom att sortera rena massor från förorenade i en anläggning på Tegeluddsvägens östra sida. 720 000 ton avfall årligen och 300 dagliga lastbilar är siffror som upprör.

720 000 ton byggavfall får grannar att rasa

Även under mötet, som lockar ett 50-tal Östermalmsbor, är känslorna starka. Fredrik Bergman, projektchef, försöker förklara bakgrunden till projektet men avbryts gång på gång.

– Vi är emot placeringen, det är inte ansvarsfullt att placera anläggningen så nära människor, säger en av åhörarna.

– Det är redan högt tryck på vägarna här, säger en annan.

Till slut ifrågasätter Bergman de ivriga frågorna.

– Ska vi avbryta mötet eller..?

Mötet fortsätter dock som planerat, med en inplanerad frågestund i slutet av kvällen. Många av åhörarna störde sig på hur området beskrivs. När Bergman säger att det är ett industriområde blir flera rejält upprörda.

– Det är som att sticka med nålar i oss att kalla det för industriområde. Det är ett bostadsområde. Vi bor ju där, hördes en röst säga, innan en annan tog vid.

– Har du ens varit i området?

Diskussionen om projektet kommer tveklöst att fortsätta långt efter att kvällens möte avslutats.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android