Snösätra industriområde. Foto: Sacharias Källdén

Uppropet: Rör inte Snösätra industriområde

Ett medborgarförslag, som stöds av 1 200 personer, vill bevara och utveckla hela Snösätra industriområde, utan att riva en enda byggnad.

  • Publicerad 16:00, 19 dec 2019

Snösätra industriområde är hotat som kultur- och graffiticentrum. Det skriver en person som har samlat in, enligt honom själv, 1 200 namn av personer från hela Stockholm (även från andra länder).

I skrivelsen, som skickats till stadsdelen, står att de vill ”bevara och utveckla området till en plats för alla ihop med målare, konstnärer och hantverkare”. Till listorna finns ett medborgarförslag kopplat, där avsändarna önskar att hela industriområdet bevaras och kulturklassas, görs mer tillgängligt och attraktivt för besökare och näringsidkare. De vill också att ”seriösa och skötsamma” hyresgäster ska få vara kvar, resten kan sägas upp.

– Snösätra är ett av Europas största graffitiområden, och stadens äldsta industriområde, och det lockar folk från hela världen, säger Torleif Cederstrand, som står bakom skrivelsen.

"Föroreningar långt ned i marken"

Stadens plan är att riva de gamla industrihusen som ligger i södra delen av Snösätra, i det nya naturreservatet, och sanera marken. Samtidigt diskuteras om det går att anlägga ett nytt kulturcentrum i norra delen. Fasader som betraktas som kulturhistoriskt värdefulla på grund av graffitikonst, kan sparas och flyttas till norra delen, enligt staden.  

– Det är onödigt att lägga massa miljoner på att sanera marken, och det finns flera solida byggnader i området som vore vansinnigt att riva. Föroreningarna ligger långt ned i marken, skyddade idag, och där kan de ligga kvar, säger Torleif Cederstrand.

Nytt steg mot kulturcenter i Snösätra