Vinden krusar Albysjön och blåser upp över de igenvuxna hagarna vid Rundmars gård. Gården har stått öde sedan 2017 och dess fönster täcks av plywoodskivor. Sönderslaget fönsterglas ligger vid den forna entrén.

– Vi har sett hur det här huset, och andra kulturbyggnader, förfaller utan plan för framtiden, säger Solveig Dahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, som Mitt i Tyresö träffar tillsammans med föreningskollegan Tomas Andreason.

Sex har skrivit under

Naturskyddsföreningen och fem andra föreningar har skrivit under uppropet, som Tyresöradion tidigare har haft ett inslag om. Uppropet som riktar sig till politikerna i Tyresö. Föreningarna pekar på att många av kommunens kulturfastigheter är i akut behov av vård och upprustning.

De kräver att kommunen åtgärdar det omedelbart, och att de tar fram en långsiktig plan för hur byggnaderna ska förvaltas, få tillsyn och användas.

– Det får inte fortsätta såhär, säger Tomas.

Men det handlar inte bara om byggnaderna, poängterar de.

– Värdet ligger också i ett ålderdomligt kulturlandskap där människor har bott länge. Landskapet och miljöerna tillsammans med husen berättar om hur de vanliga människorna levde, säger Tomas.

De återkommer till möjligheterna.

– Besöken i Tyresta ökar nu under corona men kommer också göra det på sikt. Naturen är Tyresös stora tillgång, säger Tomas.

– Det är som en gömd skatt där potentialen måste ses, säger Solveig.

Vill se betande djur

David Neveling, arrendator vid Uddby gård, har tidigare tagit fram ett förslag där Rundmars gård skulle bli ett besökscentrum för Tyresta och ett nav för fädbodturism där restaurerade torp används som övernattning och raststugor. Tomas och Solveig lyfter fram det som ett bra alternativ.

– Djuren kan hålla landskapet öppet, olika leder skulle kunna utgå härifrån och det skulle kunna finnas ponnyridning och övernattning, säger Solveig.

Tomas stämmer in:

– När bron över Nyforsviken byggs ligger det här väldigt bra till. Genom att ta hand om husen och kulturlandskapet går det att lyfta upp kultur, historia och främja den biologiska mångfalden. Det är många pusselbitar som passar ihop med brukandet av markerna, tillsyn av djur och användningen av husen.

Kommunen ska ta fram en strategi för kulturfastigheternas framtid.

– Vi är förhoppningsfulla med fjärilar i magen. Det gäller att man inser värdet, säger Tomas.