Skomakare Carina Eneroth och butiksägare Barbara Bunke hoppas att stockholmarna passar på att upptäcka Gamla stan bortom turismen. Foto: Pekka Pääkkö

Uppmaningen: Turisterna är borta – ge Gamla stan en chans!

Stockholm tappar 100 miljoner om dagen i uteblivna intäkter från utländska turister. Men i Gamla stan, stans turistepicentrum, finns en framåtanda. Krisen har tvingat företagare att tänka om och strategin är klar: Att tvätta bort stämpeln som turistfälla och locka hit stockholmarna.

  • Publicerad 04:56, 22 maj 2020

Mitt i Södermalm har berättat om Gamla stans stålbad. Inga turister, inga pengar.

Det ser ut som att Stockholm får klara sig utan utländska besökare även i sommar.

Men i Gamla stan finns trots det en framåtanda. Nu ligger krutet på att locka hit stockholmarna.

”Så mycket mer än kommers”

Skomakaren Carina Eneroth är en av många företagare som vill förändra bilden av stadsdelen.

– Gamla stan är så mycket mer än kommers. Och nu är det världens läge gå vilse i gränderna och att upptäcka guldkornen – alla hantverkare, småföretagare och unika butiker. Det har aldrig varit så här lugnt, man får känslan av en småstad, som att promenera i Trosa, säger hon.

Många har pyntat sina butiksentréer med blommor. Och när solen skiner, då håller man öppet.

– Vi kallar det solskensöppet. När folk väl är här ska det ju vara öppet. Stadsdelen håller på att förändras, nu är det ju stockholmarna vi måste vända oss till. Vi vill att alla som kommer hit ska uppskatta det, säger Carina Eneroth.

Bio på Stortorget

Över 230 företagare och andra engagerade har gått ihop för att samla och utbyta idéer och spåna kring evenemang.

– Så fort man tillåts vara över 50 personer kommer det hända en massa saker här. Vi tänker marknader, lopp, utomhusbio. Tänk att kolla svartvita filmer mot en fasad på Stortorget!

Carina Eneroth och Clarissa Sandberg är aktiva i föreningen Hållbart & Lustfyllt Gamla stan som samlar stadsdelens företagare och engagerade.

Clarissa Sandberg på Brinken Antik har plockat undan porslinet som de asiatiska turisterna brukar shoppa.

– Det märks att folk har tid och är ute och vandrar mellan stadsdelarna. Jag tycker redan man ser en positiv förändring, jag har fått många nya stockholmare som kunder, säger hon.

Gamla stan kommer gå stärkt ur krisen. Herregud, vi har överlevt Stockholms blodbad

De tusenåriga omgivningarna hoppas hon fler ska upptäcka.

– Historien sitter ju i alla väggar, i skulpturer och arkitektur. Och så är det magiskt att bara sitta på Skeppsbron med en kaffe och titta på båtarna. Det är ingen stress här längre, säger Clarissa.

”Den stadsdel som drabbats värst”

På gott och ont. Barbara Bunke sliter på i sin pappershandel på Köpmangatan.

Kniven på strupen, så beskriver hon läget.

– Vi är den stadsdel som drabbats värst av det här. Södermalm och Östermalm lever på som om inget hade hänt.

”Ge Gamla stan en chans”, är Barbara Bunkes uppmaning till stockholmarna.

Att färre bor här, bara runt 3 000, kan vara en orsak. Men främst stämpeln som turistfälla, menar Barbara.

– För många stockholmare har det varit otänkbart att åka hit. Västerlånggatan har satt sin prägel i folks medvetande. Men man måste ge Gamla stan en chans. Ta ett glas vin på en kvarterskrog, botanisera på smågatorna nu när det inte är knökfullt, säger Barbara.

Hållbar stadsdel

Också lugnet lockar, tror Carina Eneroth.

– Man ser folk fotografera som aldrig förr nu när de har gatorna för sig själva. Och härom dagen såg jag en häger sitta helt fridfullt vid strömmen, jag har aldrig sett en häger i innerstan.

Katarina Malmgren som driver inredningsbutiken Kompani Kolibri tror att corona kan ge bidra till en ny, hållbar approach åt Gamla stan.

Katarina Malmgren tror att Gamla stan kommer gå stärkt genom coronakrisen.
.

– Krisen tvingar oss att pausa och omvärdera, då blir snabb konsumtion mindre viktigt tror jag. Man vill ha något långsamt och hållbart, och en sådan energi finns här, menar Katarina Malmgren.

– Även om det är som att äta taggtråd för oss alla nu så tror jag Gamla stan kommer gå stärkt ur krisen. Herregud, vi har överlevt Stockholms blodbad.