RITT. Catrin Tufvesson på sin häst Hermes. Foto: Emma Trepte

Uppmaningen: Koppla din hund

Catrin och hästen Hermes blev jagade av en hund på ridturen. Nu vädjar hon till traktens hundägare att hålla koll på sina fyrfotingar ute i skogen.

  • Publicerad 06:30, 5 jul 2022

Koppla hunden på ett sätt så att ni klarar att hålla den.

STRIDSKONST. Catrin Tufvesson på sin Hermes, en lusitano som hon tränar i stridskonst. Mycket tack vare den träningen slutade incidenten väl. Foto: Emma Trepte

Catrin Tufvesson, som driver stall Stensunda, var häromsistens ute på en förmiddagsridtur
i Bollstanässkogen när hästen Hermes plötsligt började galoppera, utan synlig anledning. Catrin fick göra allt för att inte ramla av och fick till slut sin Hermes under kontroll.

Jagad av hund

Det visade sig att en lös hund hade börjat jaga Carins lusitano, en tjurfäktarhäst.

– Hade det varit min andra häst, ett halvblod, hade det här kunnat sluta i katastrof. Det hade nog inte gått att stoppa den hästen.

Det händer ibland att ryttarna från stall Stensunda, som ligger på gränsen mellan Väsby och Sollentuna, stöter på lösa hundar på ridstigarna i Bollstanässkogen.

De flesta sköter sig

– De flesta hundägare sköter sig ypperligt, och vi är oftast glada att träffa hundar och deras ägare i skogen. Men när det kommer lösa hundar på ridstigen kan det bli farligt. Hästen uppfattar en ensam hund som ett rovdjur, och kan hinna få panik innan ägaren hunnit kalla in hunden.

Nu vill Catrin rikta en uppmaning till hundägare.

– Koppla hunden på ett sätt så att ni klarar att hålla den. Vi är enormt tacksamma om du håller hunden kopplad när du vistas på preparerade ridstigar.

HÄSTAR. Catrin Tufvesson med sitt halvblod Pilgrim och lusitanon Hermes på stall Stensunda, som ligger på gränsen mellan Upplands Väsby och Sollentuna. Foto: Emma Trepte

Så gör du när du möter en ryttare

När man möter ryttare är det bra att placera sig så att man syns tydligt, och inte kliva in bakom ett träd.

Om hästen verkar ängslig så kan du gärna säga något, så att hästen uppfattar att du är en vänligt sinnad människa.

Har du hund, koppla den så att du klarar att hålla den.

Visa merVisa mindre