Parkingenjör. Åsa Otteklint vill uppmana Västerortsborna att hålla efter sig i parkerna i sommar. Foto: Mikael Andersson

Uppmaningen: Håll rent i Västerorts parker

I tider när många väljer att ses utomhus märks det av i Västerorts parker. Stadsdelarna har ökat antalet tömningar av papperskorgar, men vill också att boende tänker på att plocka upp efter sig.

  • Publicerad 16:28, 1 jul 2020

Om en papperskorg är full så finns det oftast flera andra i närheten.

Likt varje sommar förflyttar sig Västerortsborna ut i parkerna och vid vattnet. Stadsdelarna är förberedda på detta, men i år är ett särskilt år med tanke på att många väljer att stanna hemma under sommaren.

Åsa Otteklint, parkingenjör i Bromma, vill uppmana invånarna att själva försöka ta ansvar för att se till att parkerna är rena och fräscha.

– Om en papperskorg är full så finns det oftast flera andra i närheten. Det är viktigt att tänka på att man inte samlar ihop skräpet och lägger det bredvid den överfulla papperskorgen, för då kommer fåglarna åt det.

Hon säger att Bromma stadsdel nu tömmer papperskorgarna minst tre gånger i veckan, medan det vid strandbaden sker tömning varje dag.

– Vi har märkt av att Nockebyklippan är välbesökt. Där har vi bytt till en annan slags papperskorg, men även vid plaskdammarna, Björklunds hage och vid Ålstensängen är det mycket folk.

Ett av de största problemen är när folk slänger pizzakartonger i papperskorgarna, eftersom dessa tar så mycket plats.

– Vi försöker på alla sätt hålla parkerna fina, men alla måste också ta ett eget ansvar för att se till att det hålls rent, säger Åsa Otteklint.

Fler personer utomhus i år

Även i Hässelby-Vällingby har man märkt av att fler personer vistas utomhus. Parkingenjören Ragnar Ählström säger att det är enorm skillnad jämfört med tidigare år, troligtvis på grund av det fina vädret som varit, men att folk också är hemma mer.

– Just nu har vi dubblat resurserna som sysslar med renhållning. Vissa papperskorgar töms två gånger per dygn. Men samtidigt är det trevligt att folk är utomhus i dessa tider, säger Ragnar Ählström.

Likadant gäller för Spånga-Tensta stadsdel. Parkingenjören Amy Berggren säger att stadsdelen märkt av att många vistas utomhus i år, mer än tidigare.

– Vår entreprenör har tagit in extra personal för detta, med ökad bemanning på vår ordinarie sophämtning, och gör akuta punktinsatser då vi märker det själva eller om det kommer in något från tyck till (stadens app för felanmälan, reds. anm.), skriver hon i ett mejl.

Skräp. Om en papperskorg är full finns det oftast flera andra i närheten som har plats. Foto: Mikael Andersson

Renhållning av parker och badplatser

En skräpkorg i Stockholms stad ska tömmas så ofta det behövs. Staden har en 24-timmarsregel om att en överufll skräpkorg ska vara tömd inom ett dygn efter att anmälan har kommit in till entreprenören.

Stockholms stad har också appen Tyck till, där användaren kan både felanmäla, klaga, fråga och berömma olika funktioner som rör trafik- och utemiljön.

Även badplatserna hålls rena. Inför varje säsong gör dykare en bottensyn och tar bort eventuella föremål. Sand på stranden fylls på efter behov och bojlinor och eventuella bryggor läggs ut. Även regelbundna prover på vattenkvaliteten görs.

Visa merVisa mindre