Sportfiskarna. Andreas Ollinen (t.v) uppmanar fler att gå ut och fiska. Foto: Sportfiskarna

Uppmaningen: Gå ut och fiska

Fler ska få möjlighet att upptäcka tjusningen med sportfiske. Det tycker förbundet Sportfiskarna som nu säljer fiskekort för en krona.

  • Publicerad 16:53, 9 apr 2020

Nu under coronatid kan man få köpa fiskekort för en krona som sträcker sig över resten av april, från 'Sportfiskarna', Sveriges förbund för sportfiske- och fiskvård. Vanligtvis ligger kostnaden i Stockholm på 50 kronor för ett dagskort.

– I den här tiden vill vi att fler ska få chansen att komma ut i naturen. Fiske är en aktivitet som man fortfarande kan göra. Därför vill vi öppna våra vatten i Stockholm och Göteborg, säger kommunikationschef, Andreas Ollinen.

Instagramvänlig hobby

Att gå ut och fiska är en uppåtgående trend om man ska tro Andreas Ollinen. Två miljoner svenskar fiskar någon gång varje år. Det har med en växande miljömedvetenhet och ökat intresse för mathantverk att göra menar han.

– Sedan har sociala medier bidragit till att öka populariteten för sportfiske. Även om det kanske är något motsägelsefullt med skärmar i naturen så finns stora 'communities' på nätet, fisketävlingar på youtube och instagram är en väl anpassad kanal för fiske, inte minst om man vill skryta över en fångst, säger Andreas Ollinen.

Men att använda en fisk-bild på Tinder är ingenting han rekommenderar.

– Jag har hört att det är vanligt, det är ju vansinnigt!, säger han.

Det bästa med att fiska, enligt Andreas, är kombinationen mellan avkoppling och adrenalin.

– Man kan stå mitt i naturen och se flötet guppa och på en bråkdel av en sekund hugger det till och det blir plötsligt väldigt spännande, säger han.

"Ingen fisk utan kroken i vattnet"

För att komma igång i sportfisket krävs inga kurser eller krusiduller. Även om det går att köpa dyr utrustning och nörda ner sig ordentligt lägger man nivån själv och följer de regler som tydligt står vid sjöarna.

– Man kan göra det väldigt lätt för sig eller krångla till det om man vill, men man får ingen fisk om man inte har kroken i vattnet, säger Andreas.

Stockholm har ett 40-tal sjöar för sportfiske. Trekanten i Liljeholmen är en av de mest centrala. Men Andreas favorit är Drevviken.

– Man kommer verkligen ut i naturen där trots att det är så nära staden, säger han.

Om man inte har en egen utrustning tipsar Andreas Ollinen om att höra av sig i facebookgrupper där många brukar vara vänliga och låna ut. Planen är även att Sportfiskarna i framtiden ska tillhandahålla spön på bibliotek som kan lånas ut till allmänheten.