Undvik vattenförbrukning som inte är nödvändig, uppmanar Norrvatten. Foto: Mostphotos

Uppmaningen från Norrvatten: ”Spara på kranvattnet”

Värmeböljan gör att det går åt ovanligt mycket vatten i norra Storstockholm för närvarande. Nu uppmanar Norrvatten till måttlighet så att vattnet räcker åt alla.

  • Publicerad 04:44, 29 jun 2020

Det är en kombination av det varma vädret och att många stannar hemma på grund av pandemin som har gjort att vi använder mer vatten än vanligt. Pooler fylls, trädgårdar vattnas – och en varm dag kan förbrukningen vara 30 procent högre än vanligt.

Kan ta slut

Norrvatten, som förser 14 kommuner i norra Storstockholm med vatten, varnar nu för att en situation liknande den under värmeböljan 2018 riskerar att uppstå. Då var det nära att vattnet inte räckte till.

Nu vädjar Norrvatten om att spara på kranvattnet.

– Vi vill uppmana både privatpersoner och verksamheter att undvika onödig vattenförbrukning, säger tillförordnade vd:n Håkan Falk.

Reningskapacitet sätter gränsen

Det finns visserligen mycket vatten i Mälaren, men den begränsande faktorn är reningsverkens kapacitet.

Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter i  Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Fakta

Så kan du spara vatten

+ Använd inte vattenslang och vattenspridare. Vattna hellre med vattenkanna och vattna tidig morgon, kvälls- eller nattetid då vattnet inte dunstar.

+ Undvik vattenkrävande aktiviteter som att fylla pooler, högtrycksspolning och att tvätta bilen.

+ Duscha istället för att bada.

+ Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.

+ Stäng av vattnet när du borstar tänderna.

+ Kör fulla disk- och tvättmaskiner.

+ Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

+ Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.

Källa: Norrvatten
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nej till V-förslag om drönare

Nyheter Motionen avskrivs från vidare handläggning Kommunledningskontoret gjorde tummen ner till motion om att använda drönare i Sollentuna kommuns verksamhet.onsdag 12/5 12:48

Vistelseförbud kan införas om för många samlas

Nyheter "Nu har vi möjligheten att stänga av om det behövs" Precis som i fjol ska hjärtan och popup-parker påminna Sollentunaborna om att hålla avstånd i sommar. Nytt för i år är att kommunen också kan införa vistelseförbud och stänga av platser om för många...tisdag 11/5 13:15