Huddinge kommun går ut med en avrådan från att äta fisk från Magelungen, Drevviken och Trehörningen.

I Magelungen och Drevviken visar mätningar att halterna av PFAS överstiger EU:s nya riktvärden för fisk. Värst är läget i Magelungen där halterna av PFAS-ämnen var fem gånger högre än riktvärdet i den undersökta fisken.

– Det beror på gamla synder, det är utsläpp som skett tidigare. Det kommer exempelvis från brandskum, industri och soptippar; Högdalentippen är sannolikt en utsläppskälla, säger Anette Olovborn, avdelningschef för natur och klimat i Huddinge kommun.

2020 sänkte den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) kraftigt det hälsobaserade riktvärdet för det tolererbara veckointaget.

– De uppmätta halterna i fisken har inte blivit högre sedan tidigare mätningar, men riktvärdena har sänkts, säger Anette Olovborn.

Försiktighet med fisk från övriga sjöar

Vad gäller Trehörningen avråder kommunen från konsumtion på grund av för höga värden av PCB och PBDE. Mätningar på fisk fångad i Trehörningen visar att PFAS ligger under de rekommenderade gränsvärdena.

Är det farligt att äta fisk från de här sjöarna?

– Nej, det som inte är bra är att ämnena inte bryts ner utan finns kvar och ackumuleras i kroppen. Man vet heller inte hur olika miljögifter påverkar varandra. Men om man ätit en fisk därifrån då och då skulle jag inte vara orolig, det här är en försiktighetsåtgärd.

Även vad gäller fisk fångad i Huddinges övriga insjöar uppmanar kommunen till viss försiktighet. Anledningen är att det i dag inte finns några färska mätningar på fisk från dessa sjöar.

Det finns däremot ingen avrådan från att fiska eller bada i Huddinges sjöar.

– Det finns inga studier som visat på att miljögifterna tas upp genom huden. Däremot ska man undvika att dricka stora mängder av förorenat vatten, säger Anette Olovborn.